Microsoft обвинен в

Microsoft обвинен в
Microsoft обвинен в
Anonim
Image
Image

Индианците мапуче, живеещи в Чили, вярват, че Microsoft незаконно е разработила Vista на техния език и обявяват съдебна битка.

Съветът на племето мапуче обвинява Microsoft в нарушаване на тяхното културно наследство, като превежда софтуера на мапузугун – език на чилийските индианци – без да иска тяхното разрешение. В тази стъпка те виждат незаконното присвояване на тяхната интелектуална собственост.

Microsoft обяснява, че е искала да помогне на 400 000 индийци, говорещи мапузугун, да намерят пътя си в дигиталната ера, като „отварят прозорец, през който останалият свят да има достъп до културното богатство на тази местна общност“. Корпорацията е превеждала продуктите си на други индийски езици в миналото, но все още не е срещала случай на протест срещу подобно решение.

Mapuche са завели дело срещу Microsoft, съдията ще реши в рамките на две седмици дали процесът е правно валиден и дали ще бъде успешен. Индийците вече обявяват, че ще се борят докрай, при неуспех ще разчитат на присъдата на Върховния съд, а по-късно ще разчитат и на трибунала по правата на човека. Историята доказва, че мапуче имат много силно развито чувство за културна отличителност: те запазват своята идентичност по време на нашествията на инките и по време на двеста години испански суверенитет над Южна Америка.

Популярна тема