Microsoft има брат с Novell

Microsoft има брат с Novell
Microsoft има брат с Novell
Anonim
Image
Image

Microsoft сключи споразумение тази вечер с Novell, за да гарантира, че и двете компании ще работят, за да улеснят потребителите да използват Linux и Windows едновременно. Представители на двете компании признават, че обхватът на споразумението е много широк.

Съгласно споразумението до 2012 г., двете компании ще работят заедно за разработване на решения за виртуализация, които ще улеснят стартирането на Windows на Linux и обратно. Компаниите ще работят и върху оперативната съвместимост на офис пакетите - отворения OpenOffice.org и Office пакета на Microsoft.

Анализаторите смятат, че оперативната съвместимост на офис пакетите е станала необходима за Microsoft, когато Google стартира своя онлайн офис пакет, който има предимството да поддържа и двата формата.

В допълнение, базираната в Редмънд компания заяви, че няма да води дела за нарушаване на патенти срещу потребителите на Suse Linux. Известно е също, че благодарение на споразумението бизнес клиентите ще могат да закупят Windows веднага с техническа поддръжка от Novell.

Възможност за Novell

Финансовите подробности за сделката не бяха освободени. Рон Ховсепян, главен изпълнителен директор на Novell, обаче разкри някои подробности около формирането му. През април той направи подходящо предложение на Microsoft, след което двете компании започнаха да споделят фрагменти от патентован код помежду си. Както казва Ховеспиан, всичко се случи при зачитане на интелектуалната собственост на партньорите.

За Novell подобно споразумение е страхотна възможност, тъй като компанията получава мощен канал за продажби за своите услуги. Всичко се случва в момент, когато позицията на основния му конкурент - Red Hat - е значително отслабена. За това допринесе информацията, че Oracle ще предлага техническа поддръжка за дистрибуцията Red Hat. Преди това водещ доставчик на поддръжка на Linux разочарова инвеститорите с лоши финансови резултати.

Балмър: "Все още сме конкуренти"

Стив Балмър, главен изпълнителен директор на Microsoft, напомни, че Suse и Windows все още са две конкуриращи се системи и ако някой го попита какво да избере, той ще отговори: „Windows, Windows, Windows!“

Microsoft може да насърчи оперативната съвместимост, но със сигурност ще се опита да убеди клиентите да избягват хибридни решения Linux-Windows. Някои коментатори са на мнение, че улесняването на оперативната съвместимост е спасение за Microsoft от пълната загуба на някои клиенти.

Популярна тема