Руската уикипедия е създадена, но вече не работи

Съдържание:

Руската уикипедия е създадена, но вече не работи
Руската уикипедия е създадена, но вече не работи
Anonim
Руска уикипедия Runiversalis
Руска уикипедия Runiversalis

Лош късмет.

Скоро след началото на руската военна агресия срещу Украйна през февруари тази година, руснаците започнаха масово да изтеглят страници от Wikipedia от страх да не блокират сайта. Скоро след това правителството на Руската федерация започна да заплашвапредставители на най-голямата безплатна онлайн енциклопедия с наказания за публикуване на истината за този кървав конфликт. Руските власти обявиха създаването на собствена, единствената правилна онлайн енциклопедия и дори успяха да я пуснат. Проблемът е, че веднага спря да работи.

Руската уикипедия не работи

Runiversalis е руска онлайн енциклопедия, предназначена да бъде отговор на Wikipedia, което е неудобно за руснаците. Уебсайтът Комерсант съобщава, че потребителите не са се радвали на възможността да поемат пропагандата на правителството си дълго време, тъй като уебсайтът Runiversalis спря да работи само няколко часа след официалното си стартиране. Интернет потребителите, които искат да заредят уебсайта, виждат съобщението за грешка 403

Причината за срива на Runiversalis вероятно е атака DDoS.

Runiversalis е инструмент за пропаганда, а не енциклопедия, казват експерти

"Енциклопедията се хоства на руски сървъри и декларира своето уважение към изискванията на законодателството на Руската федерация и традиционните ценности. Това означава, че всеки опит да се придаде на статиите ляво-либерален и западноцентричен звукът ще бъде потиснат."- написа Антон Горелкин, депутат от Държавната дума на Руската федерация в своя канал на сайта Telegram Така той призна, че Runiversalis е просто поредната пропагандна тръба на Кремъл.

Горелкин твърди, че хора, които преди са били отговорни за разработването на руската версия на Wikipedia, работят върху енциклопедията. Твърди се, че те пренасят съдържанието му, "почиствайки го от западна пропаганда" и "друго вредно съдържание". Превод на езика на свободните хора: "те цензурират неудобни за руските власти факти, за да не научат руснаците за тях".

Runiversalis вероятно ще започне да работи отново в крайна сметка. Вероятно ще се използва само от пламенни фенове на политиката на президента Владимир Путин, които нямат достъп до западни медии или отричат образ на страната си, който се различава от този, представен от нейните политици.

Популярна тема