Астрономите откриха изключително малка луна в Слънчевата система

Съдържание:

Астрономите откриха изключително малка луна в Слънчевата система
Астрономите откриха изключително малка луна в Слънчевата система
Anonim
полимел
полимел

Сондата на Луси ще го погледне.

Изглежда, че Слънчевата систематоку-що е открила неизвестна мини-луна, обикаляща около малък астероид близо до Юпитер. Ако съществуването му бъде потвърдено, това ще бъде най-малката луна от всички, които са забелязани досега.

Неочаквана находка

Тази мини-луна е открита от учени по време на мисията LucyLucy е космическа сонда, която е построена за изследване на някои троянски астероиди - две масивни групи космически скали, които се намират от двете страни на Юпитер в неговата орбита около слънцето.

Сондата Lucy беше изстреляна в космоса на 16 октомври 2021 г. и ще пристигне в троянските астероиди в края на 2027 г. Сега учените се опитват да научат колкото е възможно повече за тези обекти, за да извлекат максимума от Луси.

Launch of NASA's Lucy Mission to Jupiter's Trojan Asteroids

Launch of NASA's Lucy Mission to Jupiter's Trojan Asteroids
Launch of NASA's Lucy Mission to Jupiter's Trojan Asteroids

На 27 март най-малкият от троянските астероиди, които ще бъдат набелязани от Луси, известен като Polymele, премина пред далечна звезда, позволявайки на учените да измерят точно размера му. Въпреки това, докато наблюдаваха транзита, изследователите забелязаха втори, по-малък обект, придружаващ Polymele, пред диска на звездата.

След като анализираха събраните данни, учените стигнаха до заключението, че последният обект трябва да е бил спътникът Polymele. Новооткритата луна е с диаметър около 5 километра и на около 201 километра от Полимеле (27 километра в диаметър). По време на наблюдението Polymele беше на приблизително 772 милиона километраот Земята.

Сравнение на размерите на астероида Полимеле и неговата луна.

„Все едно да намерите една монета от 25 цента на тротоар в Лос Анджелис, опитвайки се да я забележите от небостъргач в Манхатън.“, казаха служители на НАСА в изявление.

Откриване изисква потвърждение

Терминът "луна" може да се използва за означаване на всяко естествено срещащо се твърдо вещество, обикалящо около планета, планета джудже или астероид. Повече от 200 луни (без да се броят астероидните луни) са идентифицирани в Слънчевата система, но НАСА казва, че техният брой вероятно е много по-голям.

Учените успяха само да зърнат спътника на астероида Polymele, така че курсът на неговата орбита е много несигурен. В резултат на това космическата скала все още не може да бъде официално обозначена или наречена като луна. Учените обаче са сигурни, че когато Луси стигне до Полимел, тя ще може да предостави достатъчно доказателства, за да може да я маркира като луната.

Популярна тема