MS: Linux нарушава правото на собственост

MS: Linux нарушава правото на собственост
MS: Linux нарушава правото на собственост
Anonim
Image
Image

Стив Балмър - управляващ директор на Microsoft - заяви, че според него Linux е базиран на решения, собственост на Redmond.

Балмър добави, че споразумението с Novell - производителят на дистрибуцията на SUSE - е да осигури `` адекватна икономическа възвръщаемост за акционерите на компанията от използването на иновации, принадлежащи на Microsoft. '

Високопоставено споразумение между компаниите предполага, че Novell ще плати на MS $40 милиона в замяна на обещание да не преследва законно обезщетение за евентуално нарушаване на патенти на Microsoft.

`` Novell ни плаща за правото да казваме на своите клиенти, че всеки, който използва SUSE Linux, е правилно защитен, '' каза Балмър.

Сделката на Microsoft с Novell предизвика безпокойство в средата с отворен код. Някои от тях предупредиха, че споразумението може да се тълкува от MS като признание от водещ дистрибутор на Linux за нарушения на патенти. Както можете да видите, те бяха поне отчасти прави.

Балмър отказа да даде подробности за подозренията си. Той обаче предположи, че потребителите на Linux - с изключение на клиентите на Novell - рано или късно ще трябва да платят, за да се възползват от иновациите на Microsoft.

`Само клиенти, използващи SUSE, са платили адекватно за интелектуалната собственост на Microsoft, каза Балмър,` `Искаме да сключим подобна сделка с Red Hat и други дистрибуции. Споразумението с Novell не е изключително.

`Не смятаме, че има необходимост или основа за установяване на сътрудничество, аналогично на отношенията Microsoft-Novell,' каза Марк Уебинк от Red Hat.

Общността възприема разкритията на Балмър като класически пример за разпространение на FUD (страх, несигурност, съмнение) - стратегия, която да ви отблъсне от използването на избран, конкурентен продукт.

`Нека съди, ако е убеден, че има основания за това', каза Памела Джоунс, редактор на Groklaw.net, занимаваща се с правни въпроси в средата с отворен код -` `Ние изискваме подробно обяснение коя част на ядрото на Linux нарушава патентите на Microsoft, така че разработчиците да могат да анализират кода и да докажат, че обвиненията са неверни или да премахнат оспорваните решения.

Популярна тема