Космическият телескоп Джеймс Уеб откри въглероден диоксид на екзопланета

Съдържание:

Космическият телескоп Джеймс Уеб откри въглероден диоксид на екзопланета
Космическият телескоп Джеймс Уеб откри въглероден диоксид на екзопланета
Anonim
оса-39b
оса-39b

Това още не се е случило.

Космическият телескоп Джеймс Уеб записа "недвусмислени" доказателства за въглероден диоксид в атмосферата на далечна екзопланета. Това беше съобщено от Европейската космическа агенция (ESA), която отбелязва, че никога досега не сме се занимавали с толкова ясни, подробни и неоспорими доказателства за съществуването на въглероден диоксид на планета извън Слънчевата система.

героиня на откритието

Планетата, за която се отнася това откритие, прилича на Юпитер и се намира на около 700 светлинни години. Съществуването му е известно от 2011 г., но едва сега учените успяха да използват удивителните спектроскопични възможности на космическия телескоп Джеймс Уеб, за да го разгледат по-отблизо. Името му е WASP-39 b

WASP-39 b е приблизително толкова масивен, колкото Сатурн, но диаметърът му е около 33 процента по-голям от този на Юпитер. Това означава, че не е много гъста. В същото време това е много гореща планета. Температурите в атмосферата му достигат 900 градуса по Целзий и това е така, защото той обикаля много близо до звездата си.

Планетарен пробив

Използвайки NIRSpecна космическия телескоп Джеймс Уеб, учените са в състояние да декодират композициите на далечни светове. Когато една планета минава пред своята звезда, този инструмент записва през кои вълни от светлина от звездата-домакин преминават и кои са блокирани от планетата, която минава пред нея. Какви вълни пропуска една планета и кои блокира зависи от нейния химичен състав. Наблюдавайки WASP-39 b, учените откриха неоспорим сигнал, че съдържа въглероден диоксид.

„Веднага щом данните се появиха на екрана ми, вниманието ми беше привлечено от мощен сигнал, че има въглероден диоксид.“, каза Зафар Рустамкулов от университета Джон Хопкинс в издание на ESA. "Това беше специален момент - моментът на прекрачване на важен праг в областта на екзопланетните науки."

Въглеродният диоксид съставлява по-голямата част от атмосферата на планети като Венера и Марс например. За първи път обаче въглероден диоксид е открит на екзопланета.

сигнал
сигнал

Сигнал, потвърждаващ наличието на въглероден диоксид в атмосферата WASP-39 b.

"Частиците въглероден диоксид са чувствителни маркери за историята на формирането на планетата.„ , каза Майк Лайн, планетарен учен от Университета на Аризона. "Чрез измерване на въглеродния диоксид можем да определим колко твърди вещества и колко газове участват във формирането на дадена екзопланета."

Мощна машина

Разбира се, направеното откритие е още едно, което демонстрира колко мощен е космическият телескоп Джеймс Уеб. Този телескоп беше изстрелян в космоса на 25 декември 2021 г. след 14 години подготовка.

Космическият телескоп Джеймс Уеб е в космоса в точка, известна като L2 (точка на Лангранж 2). Намира се на около 1,5 милиона километра от Земята. Той не се върти около Земята, Слънцето или друго небесно тяло. Вместо това, той обикаля точно около точката L2, в така наречената хало орбита. Това е специална триизмерна орбита. Поради факта, че телескопът се движи по него, той винаги ще бъде обърнат към слънцето и към Земята и към междузвездното пространство. Така неговият слънчев щит винаги ще го предпазва от радиация, която би попречила на инструментите му.

Най-важните цели на космическия телескоп Джеймс Уеб са да наблюдава първите звезди, формирани след Големия взрив, да изучава образуването и еволюцията на галактиките и да изучава образуването на звезди и планетарни системи. Както можете да видите, тези цели бавно се постигат.

Популярна тема