Безплатният браузър прави пари

Безплатният браузър прави пари
Безплатният браузър прави пари
Anonim
Image
Image

Браузърът Firefox, въпреки че може да бъде изтеглен от мрежата безплатно, генерира цели 52,9 милиона долара печалба през 2005 г. - Мичъл Бейкър, главен изпълнителен директор на Mozilla Corp., съобщи в своя блог. За съжаление финансовите резултати на Firefox за предходната година не са оповестени, но се очаква да се случи тази година.

Печалбите, генерирани от Firefox, идват от различни източници. Тя се състои от различни видове дарения за проекта, но както Мичъл Бейкър твърди в своя блог, голяма част от печалбите идват от партньорски програми за търсачки. Има и други източници на печалба, като Mozilla Merchant Store.

Разходи на Mozilla Corp възлиза на 8,2 милиона долара през 2005 г., като приблизително 3 милиона долара са похарчени за цели, свързани с фондация Mozilla. Голяма част от похарчените пари отидоха за подкрепа на хора, които са работили по разработката на Firefox и Thunderbird.

Интересно е да се сравнят финансовите резултати от 2005 г. с предходните години. През 2003 г. печалбата е "само" 2,4 млн. долара, а година по-късно е 5,8 млн. долара. Според Мичъл Бейкър добрият резултат от миналата година е свързан със силното нарастване на популярността на отворения браузър.

Според представител на Mozilla Corp., финансовият успех на Firefox доказва, че има възможност да избягате от традиционните бизнес модели и че можете да печелите пари, като се фокусирате основно върху продуктовите иновации. Освен това очевидно си струва да се съсредоточите върху потребителски общности, които са готови да реализират своите идеи.

Популярна тема