Космическият телескоп Джеймс Уеб е снимал почти перфектен пръстен на Айнщайн

Съдържание:

Космическият телескоп Джеймс Уеб е снимал почти перфектен пръстен на Айнщайн
Космическият телескоп Джеймс Уеб е снимал почти перфектен пръстен на Айнщайн
Anonim
Телескоп Джеймс Уеб
Телескоп Джеймс Уеб

И е много далеч оттук.

Откакто НАСА публикува първите снимки от космическия телескоп Джеймс Уеб, все повече спиращи дъха снимки от него се появяват редовно в мрежата. Една от тези снимки с невероятни детайли показва Юпитер, друга люлката на далечни галактики и друга галактически сблъсък

Сега Космическият телескоп на Джеймс Уеб отново удиви. Този път той засне почти идеалния пръстен на Айнщайн, разположен на около 12 милиарда светлинни години от Земята.

Космически пръстен

Въпросната снимка беше споделена от в Reddit човек с псевдоним Spaceguy44, завършил астрономия, който редовно обработва данни от JWST Как потребителят обясни, че пръстенът на Айнщайн се появява, когато далечна галактика се изкриви във форма на пръстен от светлината на масивна галактика пред нея.

Пръстенът
Пръстенът

Пръстенът на Айнщайн, заснет от космическия телескоп Джеймс Уеб - отблизо.

В този случай галактиката, която е била изкривена е SPT-S J041839-4751.8. Ако не беше пръстенът на Айнщайн, ние изобщо нямаше да можем да го видим, както много други галактики.

Резултат от гравитационни лещи

Пръстенът на Айнщайн е резултат от така наречените гравитационни лещи. Този ефект е предсказан от Алберт Айнщайни затова името му звучи така.

Гравитационните лещи се появяват само когато далечната галактика, по-близката увеличителна галактика и наблюдателят са подравнени. Пръстените на Айнщайн са рядкост, но някои техни снимки са правени в миналото. Много такива гледки са заснети например от космическия телескоп Хъбъл

Всъщност космическият телескоп Джеймс Уеб е снимал пръстена на Айнщайн на SPT-S J041839-4751.8 вече два пъти. Първата снимка на този пръстен обаче не беше толкова детайлна и ясна, колкото последната.

Пръстенът
Пръстенът

Пръстенът на Айнщайн на галактиката SPT-S J041839-4751.8.

Телескоп на бъдещето

Изображението на пръстена на Айнщайн на 12 милиарда светлинни години от Земята е друг пример за големия потенциал на космическия телескоп Джеймс Уеб. Този телескоп беше изстрелян в космоса на 25 декември 2021 г. след 14 години подготовка.

Космическият телескоп Джеймс Уеб е в космоса в точка, известна като L2 (точка на Лангранж 2). Намира се на около 1,5 милиона километра от Земята. Той не се върти около Земята, Слънцето или друго небесно тяло. Вместо това, той обикаля точно около точката L2, в така наречената хало орбита. Това е специална триизмерна орбита. Поради факта, че телескопът се движи по него, той винаги ще бъде обърнат към слънцето и към Земята и към междузвездното пространство. Така неговият слънчев щит винаги ще го предпазва от радиация, която би попречила на инструментите му.

Най-важните цели на космическия телескоп Джеймс Уеб са да наблюдава първите звезди, образувани след Големия взрив, да изучава образуването и еволюцията на галактиките и да изучава образуването на звезди и планетарни системи. Както можете да видите, тези цели бавно се постигат.

Популярна тема