НАСА отлага началото на SLS. Трябваше да е толкова красиво

Съдържание:

НАСА отлага началото на SLS. Трябваше да е толкова красиво
НАСА отлага началото на SLS. Трябваше да е толкова красиво
Anonim
НАСА
НАСА

Друг път.

НАСА отново има проблеми с огромния си проект - Space Launch System. Най-голямата ракета в историята на Агенцията трябваше да бъде изстреляна в космоса днес, 29 август 2022 г. в 14:33 ч. Това обаче не се случи.

Какво се провали този път и защо трябваше да отложите старта на SLS?

Space Launch System отново с проблеми

Директорът на изстрелването на НАСА спря мисията поради проблеми с двигателя на ракетата. Масивната ракета, която в бъдеще ще превозва астронавти в капсулата Орион, остава на място. Оказва се, че за първи път проблемът се е появил при теста за обезвъздушаване на двигателите RS-25. Така НАСА изчерпа времето в точно изчисления двучасов времеви прозорец.

Инженерите на НАСА съобщиха, че двигател номер три не може да достигне подходящия температурен диапазон за изстрелване. Сега ракетата трябва да остане в „стабилно, безопасно състояние“на място.

nasasls called2
nasasls called2

Следващият опит за излитане на SLS е условно насрочен за петък, 2 септември 2022 г. Ако самото изстрелване е успешно, мисията SLS ще продължи приблизително 39 дни. Капсулата Orion ще кацне в океана на 11 октомври тази година. Ако отново се провали, третият прозорец за стартиране е насрочен за 5 септември 2022 г. Контролерите на НАСА поддържат ракетата в текущото й състояние, като непрекъснато събират информация за проблема, възпрепятствал изстрелването.

Има още една хипотетична възможност - всяка от началните дати може да бъде "изгубена". Тогава НАСА ще бъде в много нежелана ситуация Екипи от инженери трябва да тестват щателно аварийните системи, които са отговорни за унищожаването на ракетата - когато нещо се обърка.

НАСА иска да изпрати първите астронавти на Луната през 2024 г. Ако всичко върви както е описано в тестовете, датата на мисията Artemis I определено може да … бъде отложена.

Популярна тема