Oracle съден за проследяване на 5 милиарда души

Съдържание:

Oracle съден за проследяване на 5 милиарда души
Oracle съден за проследяване на 5 милиарда души
Anonim
olracle hq
olracle hq

Да, пет милиарда.

Oracle наваксани. В Съединените щати започна групов иск срещу компанията с обвинение, което е трудно за омаловажаване. Компанията беше обвинена в проследяване на 5 милиардадуши онлайн. Пет милиарда! Делото, заведено под формата на документ от 66 страници в Калифорния, говори за "глобална машина за наблюдение" и обвинява компанията и нейните рекламни филиали в нарушаване на поверителността на повечето хора на Земята.

Групов иск срещу Oracle

Делото е заведено от д-р Джони Райън, старши член Ирландски съвет за граждански свободи(ICCL), Майкъл Кац-Лакабе, изследователски директор в Центъра за човешки права и неприкосновеност на личния живот, и д-р Дженифър Голбек, професор по компютърни науки в Университета на Мериленд, която казва, че „действа от името на интернет потребители по целия свят, които са били жертви на нарушения на поверителността на Oracle“. За съжаление, поляците няма да видят или една злотаот получената компенсация, но може да се почувстват добре представени.

„Oracle даде да се разбере, че е събрал подробно досие на пет милиарда души и по този начин генерира 42,4 милиарда долара годишни приходи,“ се казва в изявление на ICCL. „Сред данните са имена, фамилии, домашни адреси, имейли, списъци за пазаруване и дори данни за местоположение, информация за политически възгледи и записи на онлайн дейности.“Компанията е обвинена в правене на бизнес чрез извършване на бизнес надзор върху всяка дейност на по-голямата част от жителите на света.

Докладът гласи, че Oracle е създал "прокси" за чувствителни данни, които други брокери на данни и рекламодатели са се съгласили да не проследяват.

Какво е важно:Почти ВСЕКИ уебсайт използва Oracle или кодове, свързани с Oracle.

Делото ще се гледа в Калифорния, която има най-модерните закони за поверителност в Съединените щати. Вероятно ще се разглежда като случай, за да се провери дали Съединените щати са отворени за регулаторни промени, по-подобни на разпоредбите на GDPR, които са в сила в Европейския съюз.

Oracle наема 143 000 души по целия свят и е базирана в Тексас. Нейната европейска централа е в Дъблин и в нея работят 1500 души.

Можете да гледате интересен филм за случая с Oracle по-долу, на английски.

Oracle Has Been Tracking Over 5 Billion People

Oracle Has Been Tracking Over 5 Billion People
Oracle Has Been Tracking Over 5 Billion People

Не проработи в Холандия, може би

Подобно дело срещу Oracle и Salesforce, заведено съгласно GDPR в Холандия, наскоро беше обявено за недопустимо поради… липса на доказана обществена подкрепа за случая. С една дума: много малко хора се интересуват от поверителността в Европа и това не трябва да изненадва никого.

Популярна тема