ZPAV - борба с P2P

ZPAV - борба с P2P
ZPAV - борба с P2P
Anonim
Image
Image

Производителите на аудиозаписи, асоциирани в Съюза на продуцентите на аудио и видео, се присъединиха към международни правни действия срещу хора, споделящи големи количества музикални файлове в peer-to-peer услуги.

От началото на октомври 2006 г. ZPAV е подала уведомления за извършване на престъпления срещу 59 интернет потребители - общият брой на незаконно споделените от тях файлове в мрежи като Gnutella, eDonkey и DirectConnect е над 200 000. Полски изпълнители, чиито записи се появяват най-често в събрания материал са: Kazik Staszewski, Pidżama Porno, Myslovitz, T LOVE и HEY. В строгия "преден план" има и произведения на хип-хоп изпълнители като О. S. T. R. или WWO.

Започването на дела срещу потребители на p2p услуги е обявено днес паралелно в 17 държави, вкл. в Аржентина, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Германия, Исландия, Ирландия, Португалия, Сингапур, Швейцария, Швеция и Италия. Това е следващият етап от кампанията, провеждана от Международната федерация на фонографската индустрия IFPI - Полша участва в нея за първи път, както и Бразилия и Мексико. От началото на кампанията са инициирани над 13 000 по целия свят. случаи (извън САЩ). Повечето от тях са граждански дела, няколко хиляди от тях са завършили със спогодба - средният размер на обезщетението е 2300 евро. Подсъдимите са хора с различни професии, включително лаборант от Финландия и немски пастор. В много страни родителите са държани отговорни за незаконните дейности на децата си онлайн.

Полските продуценти на аудиозаписи се заеха с борбата срещу незаконния обмен на файлове в p2p на първо място чрез наказателно производство поради отличния опит в работата с полската полиция в борбата с нарушенията на авторското право и сродните му права като процедури, позволяващи бърза и решителна реакция при кражба на тези права. Според полското законодателство незаконното споделяне на музикални файлове в интернет е тяхното разпространение по смисъла на чл. 116 от Закона за авторското право и сродните му права, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години

Действията, обявени днес, се предприемат в нов правен контекст, свързан с работата на p2p услуги. Наскоро съдилища в много страни по света потвърдиха отговорността на операторите на тези уебсайтове за нарушения на авторското право и сродните му права в тях - аргументите, че обменът на защитени от закона файлове е невинен, законен или не причинява загуби, бяха отхвърлени. В резултат на тези решения уебсайтове като Kazaa, Bearshare, eDonkey и Kuro решиха да уредят споразумения със звукозаписни компании. Звукозаписната индустрия наблюдава хората, които споделят голям брой музикални файлове с всички основни p2p услуги, включително BitTorrent, eDonkey, DirectConnect, Gnutella, Limewire, SoulSeek и WinMX.

Интернет проучване, поръчано от ZPAV през юли 2006 г. от GEMIUS, показва, че 74,2% от интернет потребителите, които теглят музика от интернет, са потребители на p2p услуги.36% от тях декларират, че теглят от 1 до 5 песни на седмица, като обикновено споделят файловете си, в съответствие с принципите на работа на p2p мрежата. Това означава, че до 9 милиона музикални файла могат да се обменят активно за една седмица. Изследванията на GEMIUS показват, че потребителите на p2p мрежи познават този механизъм - само 13,2% от потребителите на мрежата вярват, че когато теглят данни от мрежата, те не споделят своите файлове. Въпреки това, само 20, 8% от анкетираните не използват p2p мрежата от страх от правна отговорност. Само малко повече (¼ от респондентите) избягват p2p в името на сигурността на данните си. Девет от всеки десет потребители на програми за споделяне на файлове (86,3%) казват, че основната причина да ги използват е безплатната музика. Около 2 милиона потребители на интернет използват законни източници на музика в интернет.

През септември 2006 г. ZPAV изпрати над 8 000 Начални и прогимназиални училища в Полша, образователна брошура за родители, наречена „Dzieciaki, музика и интернет“, информираща за опасностите, на които могат да бъдат изложени децата, когато използват p2p мрежата. Той също така пусна софтуер (Digital File Check), който ви позволява лесно и безопасно да идентифицирате незаконно съдържание на частен компютър и да деинсталирате p2p софтуер.

ZPAV възнамерява да продължи образователните дейности както сред деца, юноши, така и сред възрастни. В същото време ще подкрепя и насърчава развитието на съществуващи и нововъзникващи уебсайтове, предлагащи легален достъп до онлайн музика. В същото време обаче ще бъдат предприети строги правни действия срещу хора, които незаконно правят достъпни в интернет защитени от закона музикални файлове.

Популярна тема