Вояджър 1 изпращаше странни данни на Земята. Ние знаем защо

Съдържание:

Вояджър 1 изпращаше странни данни на Земята. Ние знаем защо
Вояджър 1 изпращаше странни данни на Земята. Ние знаем защо
Anonim
вояджър-1
вояджър-1

НАСА разгада мистерията.

По-рано тази година космическата сонда Voyager 1, разположена на повече от 22,5 милиарда километра от Земята, започна да изпраща на НАСА буквално луди данни. Учените дълго време мислиха какво е отговорно за това състояние на нещата, но най-накрая успяха да разрешат мистерията. Е, проблемът със сондата не е дело на извънземни.

Компютърни безсмислици

Странните данни, предадени от Вояджър 1, идват от неговата система за контрол на артикулацията и позицията. Той е отговорен за поддържането на превозното средство в правилната ориентация, докато се втурва през междузвездното пространство със скорост от 17 000 метра в секунда

Тъй като телеметричните данни, които учените от НАСА получаваха, бяха изкривени, Вояджър 1 изпращаше информация за местоположението си, която не съвпадаше с истинското му местоположение. Освен това сондата беше наред, както и нейният близнак - Вояджър 2За протокола, и двете превозни средства бяха изстреляни в космоса през лятото на 1977 г. Вояджър 1 в момента е най-отдалеченият от Земята обект, създаден от човека.

How far can Voyager 1 go before we lose contact?

How far can Voyager 1 go before we lose contact?
How far can Voyager 1 go before we lose contact?

"И двата космически кораба са почти на 45 години и по този начин далеч надхвърлиха очакванията на планиращите мисията. Те се намират и в междузвездното пространство – среда с висока радиация, в която досега не е летял космически кораб.„ , каза Сузан Дод, ръководител на проекта на мисията Вояджър, когато възникна проблем със сондата Вояджър 1. "Тайна като тази е донякъде равна на курса на този етап от мисията."

Мистерията е изчистена

Сега инженерите на НАСА осъзнаха защо системата за артикулация и контрол на позицията на Вояджър 1 изпращаше безсмислени данни на Земята. Оказва се, че тази система е започнала да изпраща тези данни през дефектния компютър на автомобила. Този компютър повреди данните много преди да могат да бъдат прочетени на Земята.

За да решат проблема, учените от НАСА накараха системата на кораба да започне да изпраща данни за позицията на правилния компютър. Въпреки това не е сигурно защо той изобщо е изпратил данни до компютър, който е дефектен.

„Радваме се, че извлякохме телеметричните данни.“ казва Дод в скорошно изявление на НАСА. „Ще направим пълно четене на паметта на AACS и ще разгледаме всичко, което направи. Това ще ни помогне да диагностицираме проблема, довел до проблема с телеметрията. "

Старо превозно средство

От първото разкриване на проблема с телеметрията на Вояджър 1, космическият кораб е изминал още 160 милиона километра в космоса. Интересно колко километра ще измине преди да спре да работи. НАСА изчислява, че превозното средство ще работи до 2036 г.

На 5 септември НАСА ще отпразнува 45-ата годишнина от изстрелването на космическия кораб Voyager 1. 45-ата годишнина от изстрелването на космическия кораб Voyager 2 се състоя на 20 август тази година.

Популярна тема