Ето как работят автоматизираните паркинги в Шанхай и Япония

Съдържание:

Ето как работят автоматизираните паркинги в Шанхай и Япония
Ето как работят автоматизираните паркинги в Шанхай и Япония
Anonim
автоматизирано паркиране
автоматизирано паркиране

Случва се сега.

Решения, които видяхме сравнително наскоро в научнофантастичните филми, сега се използват в много страни по света. Да вземем например автоматизираните паркинги. Проблемът с местата за паркиране в градовете не е нищо ново. От една страна, тя се появява в пренаселените мегаполиси, пълни до горе с автомобили, където създаването на нови паркоместа е изключително трудно. От друга страна, на жителите на градовете е добре известно, че се премахват наземните паркоместа в градските центрове, като по този начин се иска да се ограничи трафикът на автомобили. И в двата случая автоматичните паркинги са интересна идея. Един от тях работи в Шанхай

Автоматичен паркинг

Шанхай е град с население от 24, 2 милиона душиМоже би се досещате, че намирането на място за паркиране на улицата не е лесна задача. Е, по принцип е невъзможно да се направи. В този град изключително популярни са многоетажните надземни и подземни паркинги. Те често се създават на толкова малка площ, че би било просто невъзможно да се движите зад волана на кола, за да я паркирате. Тук на помощ идват машините.

Следващият видеоклип показва работата на един от автоматизираните паркинги в Шанхай в КитайЗадачата на водача е да мине през специален портал, да излезе от колата и да щракне върху съответния бутон на терминала. След това колата се откарва до паркинга от робота. Последният накрая поставя колата до асансьора, който извежда превозното средство на по-високо ниво в помещението по такъв начин, че е възможно да се паркира друга кола под него.

Решението в никакъв случай не е новаторско - подобни паркинги съществуват по целия свят. Те се различават помежду си, например, по използваните технологии. Паркингът в Шанхай е доста голям - могат да се намерят много по-компактни конструкции, наред с други в ЯпонияМестните власти използват много по-добре пространството, защото… трябва. В Китай това все още не е толкова належащ проблем.

Parking system in Japan | Live from Tokyo

Parking system in Japan | Live from Tokyo
Parking system in Japan | Live from Tokyo

Паркинги на бъдещето в Полша

Паркирам колата си в общ гараж с много висок таван, така че бях любопитен дали мога да инсталирам „асансьор“на моето място за паркиране и да паркирам една кола под друга. Знаете ли защо да купувам или наемам друго паркомясто, когато мога да използвам по-добре сегашното? Оказа се, че и в Полша има компании, които създават този тип автоматизирано паркиране.

В интернет попаднах на оферта от Modulo, която за съжаление не се хвали с цените на своите продукти, но има някои интересни решения, които можете да видите във видеото По-долу. Разбира се, далеч не е автоматизация от материали от Азия, но изглежда изпълнява задачата си перфектно. Със сигурност е предложение за малки фирми или частни лица с достатъчно дебел портфейл. Не правя реклама, просто го предлагам като любопитство, защото до скоро се чудех дали може да се поръча такъв тип строителство у нас.

Популярна тема