OLED телевизорите са с нас от десетилетие и се продават все по-добре и по-добре

Съдържание:

OLED телевизорите са с нас от десетилетие и се продават все по-добре и по-добре
OLED телевизорите са с нас от десетилетие и се продават все по-добре и по-добре
Anonim
OLED десетилетие
OLED десетилетие

Тази година се навършват 10 години от масовото производство на първия OLED приемник. Това е добра възможност да проверите как се справят телевизорите с органична матрица както на световния, така и на полския пазар през последното десетилетие.

2022 година несъмнено е повратна точка за сегмента на OLED телевизорите. След години на господство на LG Electronics като единствен производител на органични матрици за телевизия, се появява конкуренция. Samsung Display - защото говорим за това - започва производството на панели под името QD-OLED, използвайки OLED и технологията Quantum Dot. Крайният резултат е тазгодишният дебют на ново поколение телевизори, въпреки че дебютът на нов тип е по-подходящ телевизор: Samsung A95B и Sony A95K В допълнение, диагоналът от 42”се появява за първи път в гамата на Sony, LG, Panasonic. Също така си струва да припомним, че някои OLED модели през 2022 г. бяха оборудвани с матрици от ново поколение (OLED-EX - Philips 807, EVO - LG C1), гарантиращи по-висока яркост.

TV OLED от година на година все по-популярен

Както вече споменахме, преди 10 години първият OLED приемник беше пуснат на пазара - това беше 55”LG 55EM9600 за около $ 8000. През 2017 г. Sony, Panasonic, Toshiba, Philips и Loewe започнаха да поръчват OLED панели за своите телевизори от LG. Всъщност от този момент нататък можете да започнете да анализирате телевизионния сегмент с органична матрица като отделна пазарна категория.

Telewizory LG OLED HDR

Telewizory LG OLED HDR
Telewizory LG OLED HDR

ВИДЕО: По време на търговския панаир IFA 2015 в Берлин LG представи голяма оферта от OLED HDR телевизори

Според данни на Digi Times през 2017 г. в света са продадени около 200-220 милиона копия, от които само 2 милиона са OLED. Както е лесно да се преброи, това е само 1% от глобалните продажби. Ситуацията в Полша беше подобна през същия период: годишните продажби на всички телевизори възлизат на приблизително 2,3 милиона единици, от които OLED представляват приблизително 23 хиляди. (данни според TCL 2017).

Анализаторската компания Omdia изчисли, че 6,5 милиона OLED телевизора са били доставени в световен мащаб през 2021 г. (LG Electronics с 62% пазарен дял), а средната продажна цена на този тип телевизори е била $1860 за брой.

LG OLED C2
LG OLED C2

Струва си да се отбележи, че приемниците с органична матрица са премиум продукти и цените им са сравнително високи - следователно популярността и пазарният успех зависят от много фактори, вкл. от богатството на портфейла на потребителите. Пример е Япония, където делът на OLED в целия телевизионен пазар през 2019 г. надхвърля 20%. Както съобщава Maeil Business News Korean, през 2022 г. такива комплекти трябва да съставляват 30,6% от целия японски телевизионен пазар. Интересното е, че най-популярният производител в страната на вишнев цвят в OLED сегмента не е глобалният лидер, т.е. LG, а Sony (данни по Omdia - преди IHS). Подробните резултати за 2021 г. са: Sony 31,5%, Panasonic 27,9%, Sharp 18,7%, Toshiba 11,2%, LG 7,3%.

В Европа, според предварителните оценки, през първата половина на 2022 г. OLED са представлявали 7,2% от всички продажби на телевизори (около 1,1 милиона единици). Вероятно тези данни, за съжаление, не обхващат всички страни от ЕС. За сравнение, изследователската компания Omdia съобщи, че през предходната година (2021) на стария континент са продадени 2,9 милиона OLED телевизора

TV OLED - някои обичат, други мразят

OLED телевизорите винаги предизвикват емоции у потребителите. Темата за прегарянето/задържането е спорна от години, въпреки че трябва честно да се признае, че това е маргинален проблем. Препоръчвам ви да прочетете от моя тексти по-точно фрагмента „OLED технология“, в който описвам мерките за сигурност, които обикновено се използват от производителите за противодействие на самоизгарянето на матриците.

Много голямо предимство на OLED е идеалното черно, страхотен контраст, много добро възпроизвеждане на цветовете под ъгъл (което в случая на QD-OLED е дори отлично), кратко време за реакция на панела.

Sony BRAVIA XR | A95K | 4K OLED Smart TV

Тази година има нов играч в OLED категорията - Samsung. Споменавам, че през последните няколко години корейската компания систематично обезценява/дискредитира тази технология. В момента полските потребители могат да закупят OLED от един от шестте производителя: LG Electronics, Sony, Philips, Panasonic, Hisense (един модел) и Samsung (един модел).

Полски пазар на OLED телевизори

През последните седмици успях да намеря данни, показващи полския OLED сегмент за 2021 г. Общите продажби на всички приемници през 2021 г. възлизат на по-малко от 2,1 милиона единици, от които OLED представляват 6,8% от общия пазар (количествено определение). Според оценки около 142 000 копия са били продадени в Полша миналата година за сумата от прибл.190 милиона евро - 99,9% от тях са 4K телевизори. Най-често избираният от клиентите диагонал са моделите 55”(неофициално те представляват 54%).

LG OLED C2

Лидер по брой продадени единици през 2021 г. е LG Electronics (74,4%), следван от Philips (12,2%), Sony (11,9%) и Panasonic (1,5%). По отношение на стойността LG Electronics също беше лидер, следвана от Sony, Philips и Panasonic. Средната покупна цена на OLED телевизор беше около 1,3 хиляди евро.

Какво ще донесе 2022 г. в OLED сегмента?

Реших да попитам представители на водещи OLED компании за техните планове за продажби за 2022 г., имайки предвид, че октомври - януари е периодът, в който се регистрират най-високите продажби на телевизори. Sonyпредстави нов тип телевизор QD-OLED A95K тази година. Какви са очакванията за продажби на този модел в момента?

Отговорите бяха дадени от Zdzisław Lewicki, продуктов мениджър TV в полския клон на Sony Europe:

“Sony проучва нови възможности от години. Още преди 15 години се появи първият, новаторски тогава 11-инчов Sony OLED екран, който обяви предстоящите промени на пазара на телевизори. Преди 5 години серията A1 дебютира в Полша, а с нея и друга новост: звукът, излъчван директно от екрана.

Тази година Sony комбинира най-добрите си решения с QD-OLED матрицата и така беше създаден A95K. Първоначалните отзиви показват, че този модел е най-добрият ни телевизор, предлаган тази година. Убедени сме, че ще заинтересува и най-взискателните потребители."

Philipsе номер две по отношение на броя продадени OLED телевизори през 2021 г. Какви са очакванията за продажби на 807, който през 2022 г. беше оборудван с ново поколение органичен панел?

Отговорите бяха дадени от Марчин Хабзда, генерален директор на TP Vision в Полша:

Основната цел за OLED категорията е да намали дистанцията до лидера и да се бори за позицията на вицелидер. Благодарение на новата серия 807, а също и серия 907, искаме да увеличим дела в продажбите на цялата категория, достигайки до потребители, които очакват от OLED телевизора най-добрите параметри на картина и звук, но също така ценят изтънчения дизайн и ненадминатото изживяване на функцията Ambilight.

Тази година Samsungреши да навлезе на пазара на OLED S95B. Какви са очакванията за продажби на този модел, като се има предвид, че през 2021 г. в Полша са продадени малко над 140 000 OLED?

Отговорите бяха дадени от Grzegorz Stanisz, директор продажби и маркетинг на RTV отдела на Samsung Полша:

„Както предвидихме, OLED телевизорите Samsung бяха много добре приети от медиите, нашите партньори и първите ни клиенти. Първите резултати от продажбите, въпреки настоящата икономическа ситуация, също са оптимистични, въпреки че есента ще бъде истинско изпитание в това отношение. Сигурен съм обаче, че нашите отлични OLED телевизори Samsung винаги ще бъдат избирани от клиенти, които търсят продукти, които предлагат най-високо качество, надеждност и изтънчен дизайн."

Източници: мои собствени, Omdia (IHS), Maeil Business News Korean

Популярна тема