Германия пусна първата в света водородна железница

Съдържание:

Германия пусна първата в света водородна железница
Германия пусна първата в света водородна железница
Anonim
водороден влак alstom
водороден влак alstom

Германия може.

Електрическите автомобили набират популярност, дори ако вземем предвид факта, че продажбите им леко намаляха поради световната криза. Задвижваните с водород превозни средства трябваше да бъдат алтернатива на тях, но досега, освен ултраниската Toyota Mirai, производителите не са представили нищо, което да предизвика интерес от страна на потребителите. Въпреки че водородът не е на особена почит сред частните потребители, все повече и повече чуваме за водорода като горивото на бъдещето за обществения транспорт. Вероятно вече знаете за водородните автобуси, тествани в първите европейски градове, но знаете ли, че германците току-що откриха първата железопътна връзка, използваща само този вид модерно гориво?

Вижте също: Hyperion XP-1 - Водороден суперавтомобил с невероятен пробег

Германия пусна железопътна линия, захранвана с водород

Местна железопътна линия близо до Хамбург стартира услуга с флот от 14 влака, задвижвани с водород. Coradia iLint влакове са произведени от френската компания Alstom. Министър-председателят на Долна Саксония, Stephan Weil, присъства на церемонията по откриването в Bremervörde в сряда

Първото търговско изпитание на новия тип влак се проведе по линията между Куксхафен, Бремерхафен, Бремервьорде и Букстехуде през 2018 г. Оттогава водородните влакове се движат по около 100-километрова линия, но са придружени от дизелови влакове, които представляват по-голямата част от пробега. Отсега нататък по цялата линия работят само водородни депа.

Прочетете също: Полската електрическа кола Izera получи силен удар. Нокаутът все по-близо

"Този проект дава пример за целия свят. Това е чудесен пример за успешна трансформация от Долна Саксония," каза Weil. „Като страна, фокусирана върху възобновяемата енергия, ние поставяме още един крайъгълен камък по пътя към климатичната неутралност в нашия транспортен сектор“- добави той.

Carmen Schwable, говорител на местния орган за обществен транспорт LNVG, обяви, че регионът вече няма да купува нито един дизелов влак. Всичко това, за да се борим за опазване на околната среда.

14 Coradia iLint to start passenger service on first 100% hydrogen operated route

14 Coradia iLint to start passenger service on first 100% hydrogen operated route
14 Coradia iLint to start passenger service on first 100% hydrogen operated route

Влаковете Coradia iLint се захранват от чист водород, те вземат кислород от околния въздух, а горивна клетка преобразува и двата входни сигнала в електричество. Единствените отпадъчни продукти в точката на производство на електроенергия са пара и топлина. В резултат на това производителите ги рекламират като нулеви емисии.

Според Alstom, проектът има за цел да спести повече от 4000 тона CO2 емисии годишно. Много? В глобален мащаб… нищо по-малко от нищо. В местен мащаб доста. Големите спестявания идват от малки спестявания, имайте това предвид.

Защо германците не електрифицираха железниците?

Много хора вероятно се чудят защо германците не са преминали от дизелови влакове към електрифицирани машини. Оказва се, че на къси разстояния от описания тип цената на електрификацията на железниците е непропорционално висока спрямо ползите от нея. Всеки тунел и мост драстично увеличава разходите за изграждане на този тип железопътна линия.

Разбира се, водородът има и някои недостатъци. Въпреки че е най-разпространеният елемент на планетата, той почти винаги е смесен с други – най-често с кислород. Извличането на чист водород е скъпо и изисква много енергия. Засега най-евтиният начин остава използването на изкопаеми горива. Разходите за използване на излишната възобновяема енергия за производство на водород обаче непрекъснато спадат и очакваното увеличение на разходите за получаване на изкопаеми горива може скоро да увеличи привлекателността на този метод.

Популярна тема