Европейският съюз иска по-добри батерии в смартфоните

Съдържание:

Европейският съюз иска по-добри батерии в смартфоните
Европейският съюз иска по-добри батерии в смартфоните
Anonim
Батерии
Батерии

Как ще работи това?

Европейската комисия иска да подобри живота на батериятав смартфони и таблети, както и да увеличи наличността на специфични резервни части за тези устройства. Новите проекти на регламенти, публикувани тази седмица, показват, че ЕС би искал всеки производител на мобилни устройства да предоставя на сервизите за ремонт най-малко 15 различни резервни части до 5 години след пускането на устройството.

Това е много дълъг период от време.

ЕС иска да удължи живота на оборудването

Предложението на Европейския съюз е да се превърне в подобряване на възможностите за ремонт на смартфони и таблети и намаляване на техния въглероден отпечатък в ЕС. Удължаването на жизнения цикъл на смартфоните с 5 години би било еквивалентно на премахването на 5 милиона коли от пътищата. Европейският съюз твърди, че принуждаването на производителите да създават по-издръжливи и по-лесни за ремонт продукти е намаляване на количеството електронни отпадъци и подобряване на дейностите по рециклиране.

Как ще работи това? На смартфоните и таблетите ще има подходящ енергиен етикет – нещо като при телевизорите. Този тип етикет ще покаже вероятния живот на батерията в устройството, както и ще предостави информация как да защитите оборудването от вода и прах. Производителите също ще бъдат принудени да обещаят, че актуализациите на софтуера няма да намалят самия живот на батерията.

батерии е2
батерии е2

Интересното е, че разпоредбите няма да се прилагат за устройства с гъвкав начален екран и за смартфони, проектирани с мисъл за сигурността.

Трябва да призная, че "на хартия" тези идеи всъщност изглеждат много добре. Всеки от нас иска мобилните устройства да работят възможно най-дълго и периодът на тяхната смяна да не е възможно най-кратък. Любопитен съм как ЕС реалистично ще иска да наложи този тип проблеми в случая на много производители на мобилни устройства, които произвеждат десетки, ако не и стотици модели всяка година.

Е, ще трябва да изчакаме за повече подробности.

Популярна тема