Linux на телефони Motorola

Linux на телефони Motorola
Linux на телефони Motorola
Anonim
Image
Image

В момента Motorola инсталира Linux на по-модерни телефони, но от следващата година пингвинът ще царува и върху най-популярните камери на този производител - каза Грег Бесио, вицепрезидент на компанията, на конференцията и изложението LinuxWorld.

Телефоните от висок клас са много популярни в Азия. За да стане отворена система популярна в Европа и САЩ, тя трябва да се появи на модели в ценовия диапазон $100-300. На конференцията LinuxWorld Conference and Expo Greg Besio показа един от тези Linux телефони - ROKR E2.

Според вицепрезидента на Motorola, отворена операционна система може да се появи на до 60% от телефоните на компанията в рамките на няколко години. Бесио добави, че Linux бързо наваксва конкуренцията и може да достигне пазарния дял на Symbian само за четири години.

Ключът към успеха е постигането на споразумение за това каква система ще отиде в клетките. Разпокъсаността на пазара и изолацията на много проекти може да навреди на развитието на Linux на преносими устройства, въпреки че това не е пречка на компютърния пазар.

Ето защо Motorola реши да си сътрудничи с други компании. Хардуерните компании (Panasonic, NEC, Samsung) и мобилните оператори (NTT DoCoMo и Vodafone) се присъединиха към дискусията за Linux за мобилни телефони. Организации, свързани с отворен код: OSDL и LiPS също официално ще вземат думата.

Цялата тази информация става още по-важна, когато се комбинира с решението на Sun да направи технологията Java ME с отворен код за мобилни устройства и телефони.

Популярна тема