Linux е на 15 години

Linux е на 15 години
Linux е на 15 години
Anonim
Image
Image

Правя (безплатна) операционна система (само хоби, няма да е голяма и професионална като gnu) за 386 (486) AT клонинга - думи, които се превърнаха в Linux.

Не мисля, че някой е очаквал, че тези думи, написани от Линус Бенедикт Торвалдс точно в 22:57 в неделя, 25 август 1991 г., ще станат началото на силна, уважавана и популярна операционна система.

Думи, адресирани до потребителите на системата Minix (клонинг на UNIX), получиха положителен отговор от общността. Дискусията, която започна ерата на Linux, може да бъде проследена до Google Групи.

Копнеете ли за хубавите дни на minix-1.1, когато мъжете са били мъже и са писали собствени драйвери за устройства? Малко повече от месец след публикуването на първото изявление, Линус обяви наличието на първата донякъде полезна версия на ядрото, 0.02, заедно с изходния код. Ядрото 0.01 - с тегло 62 KB - все още се съхранява на kernel.org днес.

Все повече и повече доброволни разработчици се присъединиха към проекта, което доведе до пускането на ядрото 1.0 през март 1994 г. Броят на хората, участващи в разработването на Linux, надхвърли капацитета на един човек да координира дейностите.

С течение на времето започнаха да се появяват първите дистрибуции на GNU / Linux - базирани на ядрото на Linux и софтуера GNU. Debian, Red Hat и Slackware се превърнаха в основните дистрибуции, на които се базират повечето от текущите дистрибуции - това може да се види на тази диаграма:

Популярна тема