Все повече инфекции с шпионски софтуер

Все повече инфекции с шпионски софтуер
Все повече инфекции с шпионски софтуер
Anonim
Image
Image

Според майски доклад на Webroot, броят на инфекциите с шпионски софтуер сега е най-високият от началото на 2005 г. Растежът се движи от бързото развитие на рекламен софтуер и все по-добре написан шпионски софтуер, който побеждава основната сигурност.

Според доклада, процентът на домашните компютри, съдържащи някакъв вид шпионски софтуер, е нараснал до 87% през първото тримесечие на 2006 г. Средният брой шпионски програми, намерени на сканиран компютър, се увеличи до 29,5, докато през последното тримесечие на миналата година на един компютър бяха открити средно 24,9.

Докладът на Webroot също показва значително увеличение на процента на инфекции, причинени от троянски коне - до 29%, от 24% през четвъртото тримесечие на миналата година. Един от най-популярните троянски коне - Trojan-Downloader-Zlob - удвои броя на атаките през първото тримесечие. Причината за този факт анализаторите виждат в публикуването на изходния код на най-популярните троянски коне в интернет.

Разкриването на изходния код от престъпниците ускорява разработването на нови техники за създаване на различни варианти на дадена шпионска програма, казват анализатори. Новите троянски коне използват начина, по който руткитите работят, за да се скрият в системата. В момента шпионският софтуер може да се променя всяка седмица, което затруднява откриването му от стандартните програми за сигурност.

Може да е изненадващо, че рекламният софтуер продължава да нараства въпреки активните законодателни действия срещу бизнеса и няколко шумни съдебни дела в Съединените щати. Според доклада на Webroot броят на компютрите с открит рекламен софтуер се е увеличил до 59% от 45% през последното тримесечие на 2005 г.

Популярна тема