Текстовите съобщения вече могат да се изпращат дори под вода

Съдържание:

Текстовите съобщения вече могат да се изпращат дори под вода
Текстовите съобщения вече могат да се изпращат дори под вода
Anonim
aquaapp-1
aquaapp-1

Това е възможно благодарение на специално приложение.

Вероятно никога не сте опитвали да пишете SMS или други текстови съобщения под водата. Просто нямаше нужда. Междувременно за много ентусиасти на гмуркане и гмуркане с шнорхел общуването помежду им в морето или океана е от съществено значение за безопасността.

В момента повечето водолази общуват помежду си с помощта на жестове с ръце. Жестовете обаче не работят добре на по-големи разстояния и където видимостта е лоша. Имайки предвид това, изследователите са разработили специално приложение за смартфон, което използва акустични сигнали, за да позволи на хората да поддържат контакт под вода.

„Смартфоните използват радиосигнали като Wi-Fi и Bluetooth, за да комуникират безжично.“, каза Туочао Чен, завършил компютърни науки от Университета на Вашингтон в Сиатъл. "Но те не се разпространяват добре под вода, а акустичните сигнали го правят."

AquaApp

Акустичната сигнализация не е нова, но преди изискваше скъпо специализирано оборудване. Отсега нататък не се изисква.

„В допълнение към изтеглянето на приложението на телефона, хората ще трябва само да се оборудват с водоустойчив калъф за телефон, който е подходящ за дълбочината, в която се гмуркат.“, Чен обясни.

Приложението, разработено от изследователите, е AquaApp. Работи с високоговорителите и микрофоните на обикновени смартфони и дори смарт часовници. AquaApp предоставя на потребителите достъп до 240 предварително зададени съобщения, организирани в осем различни категории.

aquaapp-2
aquaapp-2

AquaApp позволява текстова комуникация на големи разстояния под вода.

Резултат от много работни часове

Разбира се, изследователите са изправени пред редица технически предизвикателства, за да разработят своето приложение. Най-вече тези предизвикателства бяха свързани с всичко, което можеше да попречи на предаването на сигнала под вода - отражения от морското дъно и други повърхности, хора и дори въздействието върху силата на сигнала на бреговата линия. Учените също трябваше да вземат предвид, че различните устройства имат микрофони и високоговорители с различни конфигурации и че смартфоните и смарт часовниците, използвани под вода, вероятно винаги ще променят позицията си.

„Трябваше да се адаптираме в реално време към тези и други фактори, за да сме сигурни, че AuqApp ще работи на място.“, каза Джъстин Чан, един от разработчиците на приложението.

След тестване в различни сценарии, екипът установи, че AquaApp е ефективен при предаване на съобщения на разстояние от 30 метра. По-кратките съобщения - например SOS спешни съобщения - могат да достигнат до 100 метра. Всичко това без голямо изтощаване на батерията.

Приложението все още трябва да бъде усъвършенствано, преди да бъде публикувано в магазини като Google Play и App Store. Разработчиците обаче имат пусна изходния код на AquaApp в GitHubТой позволява на напреднали потребители да инсталират приложения на устройства с Android.

Популярна тема