Допреди 2000 години Бетелгейзе имаше различен цвят

Съдържание:

Допреди 2000 години Бетелгейзе имаше различен цвят
Допреди 2000 години Бетелгейзе имаше различен цвят
Anonim
бетелгейзе-цвят
бетелгейзе-цвят

Интересно.

Днес Бетелгейзее гигантска червена огнена топка. Въпреки това не винаги е било така. По едно време беше звезда от главната последователност, но също така и много голяма. По-точно, това беше синя О-звезда. Въпреки това, дори когато престана да бъде звезда от главната последователност и започна да се превръща в червен свръхгигант, той стана първо златен, а след това червен. Сега учените откриха колко време се е случило това.

Според най-новото изследване на наблюденията, връщащи се към древността, Бетелгейзе е имало жълто-оранжев оттенък преди около 2000 години. Това означава, че преходът на цвета му към днешното червено се е случил с космическо мигване на око, дори за звезда с толкова кратък живот.

Гигантска звезда

Разбира се, учените не са изследвали кога Бетелгейзе е променила цвета си само за да задоволят любопитството си. Техните изследвания им позволиха да направят нова оценка на възрастта на тази огромна звезда.

Бетелгейзе е една от най-големите и ярки звезди в небето. Намира се на около 640 светлинни години, но си струва да се има предвид, че разстоянието му се определя с голяма несигурност. Предполага се, че тази звезда, която е в последния етап от своята еволюция, ще избухне като свръхнова в близко бъдеще.

What If Betelgeuse Exploded Right Now?

What If Betelgeuse Exploded Right Now?
What If Betelgeuse Exploded Right Now?

Бетелгейзе почти е изгорила запасите си от водород, газът, който се е слял в сърцевината й, я захранва през ранните етапи от живота й. Сега тя пробива резервите от хелий, чието сливане във въглерод и кислород накара звездата да се разшири до небесни размери. Ще стане супернова веднага щом горивото му свърши. Тогава ядрото му вероятно ще стане неутронна звезда.

Поглеждане назад, за да видим бъдещето

След като яркостта на Бетелгейзе неочаквано намаля и след това се повиши отново през последните години, някои хора започнаха да подозират, че звездата ще избухне като свръхнова всеки ден. Въпреки че се оказва, че това предположение е неоснователно и няма да се случи толкова скоро, не знаем точно кога ще се случи. Всъщност ние дори не знаем кога Bethelez е станал червен свръхгигант. Според скорошни оценки това се е случило преди 40 000 години.

За щастие учените не трябва да разчитат само на най-новите наблюдения, за да получат информация за космическите обекти. В крайна сметка хората са наблюдавали небето и са записали информация за него преди хиляди години. Така изследователите смятат, че древните текстове могат да им кажат нещо за Бетелгейзе.

Е, учените бяха прави. Когато претърсиха тези текстове, те не само намериха споменаване на Бетелгейзе, но също така откриха, че преди две хилядолетия астрономите са я наричали жълта звезда в различни текстове.

Например, през 100 г. пр.н.е., придворният астролог на династията Хан - Сима Циен- в неговия "Трактат за небесните служби" описва Бетелгейзе като жълт Сириус описан като бял, Белатрикс като син и червеният свръхгигант Антарес като … Червено разбира се. Както можете да видите, Betelgeuseнямаше да бъде описана като жълта звезда, ако не беше жълта.

Анализирайки текстове от преди години, учените успяха да проследят процеса на промяна на цвета на Бетелгейзе. Още през 16 век тази звезда е била по-червена от АлдебаранДнес тя все още е червена, с нюанс, подобен на този на Антарес. Трансформацията му е параметър за изследователите, който им помага да оценят текущата възраст на Бетелгейзе и времето, което му остава, преди да избухне като свръхнова.

В момента изследователите смятат, че Бетелгейзе е на около 14 милиарда години. Очаква се да избухне в свръхнова след около 1,5 милиона години. Така че ще можем да й се любуваме в небето много дълго време.

Популярна тема