Нетипични облаци, открити в атмосферата на неуспешната звезда от телескопа Джеймс Уеб

Съдържание:

Нетипични облаци, открити в атмосферата на неуспешната звезда от телескопа Джеймс Уеб
Нетипични облаци, открити в атмосферата на неуспешната звезда от телескопа Джеймс Уеб
Anonim
кафяво-карцел
кафяво-карцел

Такива облаци все още не са виждани.

Нови наблюдения от космическия телескоп Джеймс Уебдадоха на учените директно потвърждение, че някои екзопланети са наистина, наистина странни. Този телескоп откри силициеви облаци в един от далечните светове, по-точно в атмосферата на кафяво джудже. Все още не е имало такова откритие.

Гореспоменатото кафяво джудже е обект с планетарна маса, за който е получен най-точният спектър. Резултатите от неговите наблюдения не само могат да помогнат на учените да научат повече за така наречените „неуспешни звезди“, но също така дават представа за възможностите на космическия телескоп Джеймс Уеб.

Неправилно запалване на звезда

По-рано JWST направи директно изображение на екзопланетата. Кафяво джуджее обект от малко по-различна категория.

Кафявите джуджета се наричат неуспешни звезди или неуспехи с причина. Тези обекти са по-големи от повечето планети, но в ядрата им има твърде малко налягане, за да преобразуват водорода в хелий, основният източник на енергия за звездите от главната последователност.

Brown Dwarfs: Crash Course Astronomy 28

Brown Dwarfs: Crash Course Astronomy 28
Brown Dwarfs: Crash Course Astronomy 28

Интересно е обаче, че с маса от около 13,6 маси на Юпитер в кафявите джуджета може да се случи синтез на деутерий, така нареченият тежък водород, чието ядро съдържа един протон и един неутрон. Налягането и температурата при синтеза на деутерий са по-ниски, отколкото при синтеза на водород, така че кафявите джуджета изглеждат като едва тлеещи звезди.

Горното означава, че за разлика от планетите, кафявите джуджета излъчват собствена топлина и светлина, но много по-малко интензивни от звездите. Следователно можем да ги открием директно, особено с помощта на инструментите на космическия телескоп James Webb, които извършват инфрачервени наблюдения.

Силициеви облаци

С помощта на космическия телескоп Джеймс Уеб, учени от Калифорнийския университет в Санта Круз изследваха кафяво джудже на около 72 светлинни години - VHS 1256-1257 bVHS 1256-1257 b е описан за първи път през 2015 г. и е около 19 пъти по-масивна от Юпитер. Освен това е сравнително млад.

Интересното е, че атмосферата на VHS 1256-1257 b има леко червеникав оттенък. Преди това тази характеристика се приписваше на наличието на облаци в атмосферата на кафявите джуджета, така че учените получиха инфрачервен VHS 1256-1257 b спектър, за да определят неговия състав. Установено е, че полученият състав на VHS 1256-1257 b е подобен на този на други кафяви джуджета, изследвани в инфрачервена светлина, но е много по-подробен.

"Вода, метан, въглероден окис, натрий и калий се наблюдават в няколко части от спектъра на JWST въз основа на сравнения с други кафяви джуджета, молекулярна непрозрачност и атмосферни модели.", информират учените.

Спектърът на VHS 1256-1257 b не само ясно показва наличието на въглероден диоксид в атмосферата му, но също и наличието на облаци, включително облаци, които изграждат силициеви частици, които образуват минерали като форстерит, енстатит или кварц. Съществуването на такива облаци отдавна е теоретизирано. Сега имаме потвърждение за тяхното възникване.

"Тези предварителни резултати от наблюденията на JWST са новаторски. Те могат да бъдат получени и от други близки кафяви джуджета, които ще бъдат наблюдавани в бъдещи цикли на наблюдение. ", пишат изследователите в своята статия, достъпна на сървъра arXiv.

Чудя се какви други удивителни открития могат да бъдат направени с помощта на космическия телескоп Джеймс Уеб. Досега тази машина не се е провалила.

Популярна тема