Новите чипове Snapdragon на Qualcomm предлагат значително подобрение на производителността

Съдържание:

Новите чипове Snapdragon на Qualcomm предлагат значително подобрение на производителността
Новите чипове Snapdragon на Qualcomm предлагат значително подобрение на производителността
Anonim
Qualcomm
Qualcomm

OnePlus 11 Pro 5G идва.

Qualcomm представи два нови мобилни чипа от среден клас - Snapdragon 4 Gen 1 и Snapdragon 6 Gen 1Това определено са заслужаващи внимание единици, тъй като осигуряват така необходимите подобрения в производителността на достъпни смартфони. И двата най-нови SoC чипа са произведени в съвременни литографски процеси, имат по-бързи процесори, мощни графични чипове и бърза безжична връзка. Те със сигурност ще се появят в повече от един смартфон от среден клас, който ще дебютира следващата година.

Snapdragon 4 Gen 1

Snapdragon 4 Gen 1 е произведен чрез 6nm литографски процес, разработен от TSMC, и се състои от 8-ядрен процесор. Има две ARM Cortex-A78 ядра с тактова честота до 2.0 GHz, а останалите шест процесорни ядра са ARM Cortex-A55 с тактова честота 1.8 GHz. Следователно това е скок от архитектурата ARM Cortex-A76 на чипа Snapdragon 480. Qualcomm казва, че производителността на процесора се е увеличила с 15%, докато графичният процесор Adreno предлага 10% по-мощен графичен процесор. Може да поддържа дисплеи до FullHD + резолюция при 120 Hz и VRS (засенчване с променлива скорост).

Системата работи с LPDDR4X RAM памет с тактова честота 2133 MHz. За целта има троен 12-битов контролер Spectra, който може едновременно да обработва данни от три камери (13MP + 13MP + 13MP) с нулево забавяне на затвора. Съвместим е със сензори на камерата до 108MP. За съжаление, записът все още е ограничен до 1080p при 60fps.

Що се отнася до свързаността, Snapdragon 4 Gen 1 има 5G модем, съвместим с мрежи под 6 GHz. Той разполага с двучестотен GPS, WiFi 5, Bluetooth 5.2, NFC и USB 3.1 Type-C. Съвместим е с Quick Charge 4+.

Qualcomm
Qualcomm

Snapdragon 6 Gen 1

Snapdragon 6 Gen 1 е много по-ефективен и по-енергийно ефективен чип, тъй като е направен в 4 nm процес, но Qualcomm не разкрива дали е произведен от Samsung Foundry или TSMC. Той има четири ARM Cortex-A78 ядра с тактова честота 2,2 GHz и четири ARM Cortex-A55 ядра с тактова честота 1,8 GHz, предлагайки 40% увеличение на производителността в сравнение със системите от предишното поколение.

Графичният процесор Adreno е с 35% по-бърз от този на чипа Snapdragon 695. Той поддържа HDR и 10-битова дълбочина на цвета. Чипсетът е съвместим с LPDDR5 (2750 MHz) двуканална 16-битова RAM и UFS памет. Тройната 12-битова Spectra може да обработва изображения от три камери. Може също да записва видеоклипове с разделителна способност до 4K с HDR и при 30 кадъра в секунда.

Snapdragon 6 Gen 1 също предлага mmWave модем + sub-6GHz 5G, двучестотен GPS, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, NFC и USB 3.1 Type-C.

Qualcomm
Qualcomm

Кога са първите смартфони?

За съжаление, ще трябва да изчакаме до първото тримесечие на следващата година за премиерата на първите смартфони със системата Snapdragon 6 Gen 1. Устройствата, оборудвани с чипсета Snapdragon 4 Gen 1, ще се появят много по-бързо, тъй като ще дебютират по-късно през това тримесечие.

Популярна тема