P2P революцията идва в Полша

P2P революцията идва в Полша
P2P революцията идва в Полша
Anonim
Image
Image

Какво ще кажете за напълно законно използване на P2P срещу всяка такса от 4-5 PLN? Това е проектът за изменение на Закона за авторското право, предложен от Яцек Скубиковски от Асоциацията на изпълнителските артисти (SAWP).

Подобна идея вече беше предложена във Франция, но художници и издатели веднага бяха възмутени там. Изненадващо обявихме този проект на един от тях.

Яцек Скубиковски смята, че полският закон за авторското право и сродните му права е остарял. Да припомним, че действащите разпоредби на закона предвиждат, наред с другото, че 3% от цената на празни носители (например компактдискове) се прехвърлят на изпълнителите като компенсация за копираните върху тях носители.

Според директора на SAWP подобни разпоредби трябва да се прилагат и за интернет. Тук обаче обезщетението би било доброволно. За цена от 4 до 5 PLN потребител, изтеглящ незаконно споделени mp3 файлове, ще стане техен законен потребител.

Парите, събрани от такава такса, могат лесно да бъдат разделени, според Скубиковски. Проследявайки потока от информация в интернет, можете лесно да видите кои изпълнители са популярни и кои не. Художникът също така смята, че подобен акт няма да се сблъска с интересите на чуждестранните изпълнители, тъй като \ "нашите [защита на авторските права] организации са подписали договори със своите колеги по света \".

Скубиковски не се съмнява, че разпространителите на филми и музика ще намерят тази идея за противоречива. Той обаче отбелязва, че това е компенсационна такса, а не нов модел на продажба.

Сега остава да изчакаме реакциите на издателите. Да се надяваме, че последният няма да се обиди на Скубиковски. В най-лошия случай той винаги ще може да пее \ "Бяхме двама … \"

Популярна тема