Безплатен AVG за Linux

Безплатен AVG за Linux
Безплатен AVG за Linux
Anonim
Image
Image

Въпреки че общоприетото предположение е, че Linux е имунизиран срещу вируси, факт е, че винаги сте изложени на риск - особено ако споделяте файлове с потребители на Windows.

AVG Free за Linux е наличен за изтегляне за домашни и некомерсиални потребители. Самостоятелните файлове са налични специално за Mandrake 10 и по-нови (сега те са Mandriva), Red Hat Enterprise Linux 4 и по-нови, всички Fedora Core и Suse Linux 9.1 и по-нови версии. Това не означава, че няма да работи с други версии на софтуера, но е въпрос на проба и грешка.

Инсталирането на компютър с Mandriva 2005 Limited Edition беше лесно. За съжаление, противно на посоченото в ръководството, иконите не са създадени в менютата на KDE или Gnome.

Въпреки че ръководството изяснява къде могат да бъдат намерени файловете, това беше основен проблем. Наистина, с изключение на това несъответствие, инструкцията е отлична и много по-добра от помощта, която обикновено се предоставя за Linux приложения.

AVG Free за Linux може да се стартира само от командния ред, но има и графичен интерфейс. Използването на командния ред осигурява някои екстри, като например създаване на отчетен файл, докато актуализациите са лесни за извършване и могат да бъдат планирани.

Възможна е защита в реално време, но ако изисква прекомпилиране на ядрото на операционната система, по-добре е да я оставите на по-опитен потребител на Linux.

Сканирането се извърши с похвална скорост - локална папка от 430 MB беше сканирана за 1 минута и 30 секунди. Друга базирана на Linux антивирусна програма, ClamAV, която е базирана на команди и е по-тежка за използване, сканира същата папка за 4 минути и 15 секунди и съобщава, че е сканирала близо хиляда файла повече от AVG. Въпреки това, за разлика от AVG, ClamAV също сканира имейли.

Вярно е, че вирусната заплаха на Linux е сравнително ниска в момента, но няма да е винаги така и си струва да придобиете добри навици сега. AVG Free за Linux е лесен за използване, не струва нищо и затова си струва да опитате.

Програмата може да бъде изтеглена от уебсайта на производителя: www.grisoft.com

автор: Marta Kamińska / източник: eGospodarka.pl

Популярна тема