Портокал върху килима UOKiK. Ставаше въпрос за горещата линия и таксите за диагностика

Съдържание:

Портокал върху килима UOKiK. Ставаше въпрос за горещата линия и таксите за диагностика
Портокал върху килима UOKiK. Ставаше въпрос за горещата линия и таксите за диагностика
Anonim
оранжева гореща линия uokik
оранжева гореща линия uokik

Браво.

Службата за конкуренция и защита на потребителите получи жалби от недоволни потребители на Orange nju mobile, които съобщиха за такси за обаждане на горещата линия при подаване на жалби и докладване на грешки. Президентът на UOKiK Томаш Хростни реагира на това. Той информира за образуването на съответни производства срещу оператора. В същото време се водят изяснителни производства срещу P4 (мрежов оператор Play), а T-Mobile също е в центъра на вниманието. Освен това Orange е изправен пред наказание за други съмнителни практики.

Такси за свързване към мобилната гореща линия на Orange и nju

Колко пъти сте се ядосвали на факта, че имате пакет от неограничени разговори, и въпреки това Orange ви таксува за обаждания до горещата линия? Аз няколко пъти, това е почти всеки път, когато звънях на този номер. Което е по-лошо, Orange е толкова нагъл, че взима такси не само за времето, прекарано в разговор с консултанта, но дори и за времето на чакане на линията. Всички знаем много добре, че понякога това е НАИСТИНА ДЪЛГО време.

Прочетете също: Нищо не работи добре в Orange. Ще се промени ли някога?

Действията на Orange Polska може да не са в съответствие с член 11 от Закона за правата на потребителите:

ако предприемачът посочи телефонен номер, предназначен за връзка с него относно сключения договор, таксата за потребителя за свързване към този номер не може да бъде по-висока от таксата за обикновена телефонна връзка, в съответствие с тарифата пакет на доставчика на услугата, от който се ползва потребителят

Тъй като потребителят не плаща за разговори към мобилни номера, UOKiK смята, че таксуването е незаконно - трябва да е безплатно.

"Освен това таксуването за обаждания за жалби или доклади за неизправности може да прехвърли икономическия риск на бизнеса върху потребителите. Подобно действие може да обезсърчи потребителите да търсят правна защита, например когато таксата за обаждане до превишаването на горещата линия ще бъде оспорваната сума " - казва президентът на UOKiK Томаш Хростни.

Такси за обаждане на техник на Orange

Друго нещо, поставено под въпрос от президента на UOKiK, е таксуването на Orange за диагностика. Такива такси се събираха в процедурата по рекламация - дали действително е настъпила щетата и коя страна по договора е виновна за нея. Най-накрая някой реши да направи нещо по въпроса.

"Таксата се начислява след извършване на диагностика на повредата. При обаждане на техник потребителят не знае дали услугата ще бъде платена или не, което може да породи съмнения дали да реши да ремонтира. Задължение на всеки предприемач, предоставящ услуги, е да проверява безплатно легитимността на жалбите, адресирани до него " - казва президентът на UOKiK, Томаш Хростни.

Производство в случай на нарушаване на колективни потребителски интереси може да приключи с налагане на финансова санкция на Orange Polska до 10 процента от миналогодишния оборот.

Популярна тема