Санкциите на Huawei смекчени. Важно решение на САЩ

Съдържание:

Санкциите на Huawei смекчени. Важно решение на САЩ
Санкциите на Huawei смекчени. Важно решение на САЩ
Anonim
huawei забрана на САЩ
huawei забрана на САЩ

Светлина в тунела.

Huawei през първото тримесечие на 2019 г., според информация, предоставена от IDC, компанията с марката Honor има най-голям дял на пазара на смартфони в Полша. Днес, след рекордния резултат от 35,4 процента от акциите, не е останала дори и следа - всичко това заради санкциите, наложени на Huawei и други китайски компании от правителството на САЩ. Мнозина видяха шанс за китайците в оттеглянето на Доналд Тръмп от власт и поемането на кормилото на Джо Байдън. Нищо подобно не се беше случвало… досега.

Съединените щати разхлабват ограниченията за китайски компании

Администрацията на Доналд Тръмп през 2019 г. добави Huawei и редица неамерикански клонове на компанията към черен списък, който ограничи достъпа на китайския гигант до много ключови технологии, произхождащи от Съединените щати. Huawei трябваше да прекъсне отношенията си с много доставчици и да изостави, наред с други Услуги на Google на вашите смартфони. Сега има надежда благодарение на последното решение на правителството на САЩ.

Правителството на САЩ разхлабва ограниченията за споделяне на технологии с компании в черния списък. Всичко това, за да се запази водещата позиция на Съединените щати в определянето на международните стандарти. В четвъртък, 8 септември, Службата за индустрията и сигурността на Министерството на търговията обяви правило, което позволява определени технологии и софтуер да бъдат пуснати, докато организациите дебатират и вземат решение за следващите стандарти. Решението има за цел да отговори на съмненията дали американските компании трябва да осигурят лицензи в такива ситуации, за да не предоставят технология на „ниско ниво“на санкционирани страни.

В името на Америка, не в Китай

Вашингтон е дълбоко загрижен, че китайското правителство и най-големите държавни компании играят все по-голяма роля в техническите групи, които определят начина, по който технологиите се проектират и прилагат по света, като по този начин дават конкурентно предимство на корпорациите, които САЩ смятат за заплаха за националната сигурност. Въпреки санкциите на САЩ, Китай все още намалява разликата и последователно се стреми да стане новият световен лидер в иновациите.

"Заинтересованите страни от САЩ трябва да бъдат напълно включени в международните организации по стандартизация, особено когато критичните, но понякога невидими стандарти, които те определят, имат важна национална сигурност, както и търговски последици"- Алън Естевес, заместник-министър на търговията за индустрията и сигурността, се казва в изявление. "Новото правило ще помогне за развитието на лидерството на САЩ в тези критични органи,"- добави той.

Както можете да видите, дори когато американците разхлабват санкциите, това е само за да направят живота труден за китайците. Интересно.

Популярна тема