Върховният съд издаде обосновката на решението по делото Chomikuj.pl

Съдържание:

Върховният съд издаде обосновката на решението по делото Chomikuj.pl
Върховният съд издаде обосновката на решението по делото Chomikuj.pl
Anonim
chomikujpl Върховен съд
chomikujpl Върховен съд

Краят на една дългогодишна сапунена опера.

Върховният съд издаде много важна обосновка на решението по нашумялото дело на Chomikuj.pl, известен с хостването на много съдържание, което нарушава авторските права. Уебсайтът, съден от Асоциацията на полските филмови режисьори (SPF), загуби делото пред Апелативния съд в Краков през 2017, но представителите на службата подадоха касационна жалба. Това беше окончателно отхвърлено с решение II CSKP 3/22 от 27 май 2022 г. и именно тази обосновка се отнася за него.

Обосновка на решението по делото Chomikuj.pl

Обосновката на Върховния съд показва на полските съдилища много ясен път по отношение на оценката на дейностите на уебсайтове като Chomikuj.pl. От години възникват съмнения дали уебсайтът, предоставящ на потребителите колони за публикуване на незаконно съдържание, помага за нарушаване на авторските права или ги нарушава директно. Върховният съд постанови, че оттук нататък квалификацията е ясна: пряко съучастие.

„Присъдата е прецедент, слага край на 10-годишния спор между SFP и собственика на уебсайта Chomikuj.pl, който сменя юрисдикцията няколко пъти, за да избяга от отговорност. То обаче се провали. Обосновката на решението на Върховния съд потвърждава верността на предишното решение на Апелативния съд в Краков, което смятаме, че е много благоприятно и потвърждава основно всички основания за отговорност, които доказахме в процеса "- каза Доминик Скочек, директор на Асоциацията на полските филмови дейци.

съкровище
съкровище

Много важно изявление се отнася до въпроса за изтриването на данни. Ако собственикът на авторските права уведоми доставчика на услугата за нарушение, доставчикът на услугата ще трябва незабавно да премахне или блокира достъпа до съдържанието, но също така да предприеме необходимите мерки за предотвратяване на подобни нарушения в бъдеще. Ако не изпълни това задължение, той няма да може да се опита да изключи отговорността по чл. 14 от Закона за предоставяне на електронни услуги

Върховният съд на Полша използва съдебната практика на Съда на Европейския съюз, включително решението от 22 юни 2021 г. по дела относно дейността на YouTube и Cyando.

Популярна тема