Канадската компания създава хибрид на самолет и влак

Съдържание:

Канадската компания създава хибрид на самолет и влак
Канадската компания създава хибрид на самолет и влак
Anonim
транспод-1
транспод-1

Трябва да се движи със скорост 1000 км / ч.

Илон Мъск не е единственият човек с визия за начина на транспорт на бъдещето. Канадската компания TransPod току-що разкри планове за създаване на напълно електрическа транспортна система, която трябва да бъде … "хибрид между самолет и влак." Точно! Името му е FluxJet

Проектът, който в момента е във фаза на концепция, включва изграждането на 25-метрови влакове, които ще се движат със скорост от близо 1000 километра в час, левитиращи във въздуха. Това е три пъти по-бързо от повечето високоскоростни влакове и дори по-бързо от търговските самолети, с нулеви емисии.

Интересна концепция

FluxJet трябва да се основава на "безконтактно предаване на енергия", при което влакът ще черпи енергия от съществуващата електрическа мрежа, използвайки магнитни полета. Както TransPod обяснява, тяхната технология ще бъде различна от Maglev влакове, използвайки решения от сравнително нова област на физиката, която досега няма полско име и която на английски е известна като "veillence flux ”. Засега компанията не е обяснила за какви решения става дума.

Капсулите Flux трябва да се характеризират с аеродинамичен дизайн, който намалява триенето. Цената на пътуването с такава капсула трябва да бъде с 44 процента по-ниска от цената на самолетния билет

TransPod FluxJet Announcement - July 2022

TransPod FluxJet Announcement - July 2022
TransPod FluxJet Announcement - July 2022

Първоначално TransPod планира да изгради 320-километрова мрежа от вакуумни тръби, в които да се движат влаковете. Тази мрежа трябва да свърже два канадски града - Едмънтън и Калгари. Влаковете ще тръгват от гарата на всеки две минути и ще превозват до 54 пътници и до 10 тона товар при всяко пътуване. Компанията казва, че 175-километровото пътуване между градовете ще отнеме само 45 минути.

Проект далеч от реализация

Разбира се, ще минат години и милиарди долари преди тази транзитна система да бъде изградена (ако изобщо бъде изградена). През март TransPod събра 550 милиона долара финансиране от британски инвеститори в Broughton Capital Group и от китайската държавна China-East Resources Import & Export Co. Парите отиват за текущи изследвания и разработки. В близко бъдеще компанията възнамерява да изгради тестова писта и да проведе тестове за скорост на нея през 2023-2027 г.

Изграждането на междуградската линия на FluxJet се очаква да започне до 2027 г. Очаква се проектът да струва общо 18 милиарда долара, което означава, че TransPod трябва да направи много пари дотогава.

Кой знае, може би споменатите разходи ще си струват развитието на технологията FluxJet. Твърди се, че изграждането на транспортната система на TransPod ще създаде до 140 000 работни места и ще допринесе за увеличаване на БВП на Канада. FluxJet трябва да допринесе за намаляване на годишните емисии на въглероден диоксид с 636 000 тона годишно.

Е, остава да видим дали FluxJet ще бъде изграден. Примерът Hyperloopi The Boring Companyпоказва, че обикновено е много, много далеч от грандиозни съобщения до изпълнение на интересни идеи.

Популярна тема