Обзалагам се, че няма да назовете файл в Windows по този начин

Съдържание:

Обзалагам се, че няма да назовете файл в Windows по този начин
Обзалагам се, че няма да назовете файл в Windows по този начин
Anonim
имена на файлове на windows
имена на файлове на windows

Защо е така?

Windows крие много тайни от по-голямата част от потребителите. Някои от тях можете да откриете случайно и сами. Преди време бях изненадан, че Windows 95 приема сериен номер 111-1111111Защо? Обясних това доста подробно в отделна публикация. В това ще споделя с вас още една любопитка. Знаете ли, че нито една версия на операционната система на Microsoft няма да ви позволи да дадете име на CON файл или папка? Или NUL? Има още такива примери и може би веднъж случайно сте се опитали да използвате някое от забранените имена, за да разберете с учудване, че е невъзможно да достигнете до него.

Забранени имена на файлове в Windows

Предлагам експеримент: опитайте да назовете графичен, текстов файл или папка в Windows с едно от имената, изброени по-долу.

  • CON
  • AUX
  • PRN
  • NUL

Не можеш? Не съм изненадан и вие също няма да бъдете след малко. Причината за това се връща към времето на MS-DOS и е свързана с имената, запазени за файловете на устройствата, списъкът с които включва - в системи, по-стари от Windows 11 - имената COM0 до COM9, LPT0 до LPT9 и LST. Всички забранени имена са изброени от Microsoft в на това място

не можеш
не можеш

В MS-DOSсистемата няколко имена на устройства предшестват действителното име на свързания файл. Името на файла CON е конзолното устройство, AUX е спомагателното устройство, а PRN е печатащото устройство.

Тогава имената игнорираха файловото разширение, така че ако нарекохте нещо CON, това означаваше конзола. Същата логика се прилага за всяка версия на Windows. Сред имената, споменати по-горе, само CON, AUX, PRN и NUL са забранени в Windows 11.

Съществува изключение от правилото, но …

Има възможност за наименуване на папки в Windows като CON и PRN, но има трик, който да направите. Когато променяте името на папка, натиснете комбинацията ALT + 255 с помощта на цифровата клавиатура. Това ще добави невидим знак за интервал пред тези думи. Технически погледнато, папката няма да бъде наречена "CON" и "PRN", а "CON" и "PRN", така че …

Такава папка може да бъде създадена и от командния ред, но достъпът до нея няма да бъде възможен. Също така ще бъде възможно да го премахнете само от командния ред.

Повече внимание на тази тема наскоро беше отделено от надеждния Том Скот. Неговият запис на спецификата на тези имена на файлове в Windows може да бъде намерен по-долу.

Why You Can't Name A File CON In Windows

Why You Can't Name A File CON In Windows
Why You Can't Name A File CON In Windows

Популярна тема