Google загуби от ЕС в съда. Той ще плати рекордна глоба

Съдържание:

Google загуби от ЕС в съда. Той ще плати рекордна глоба
Google загуби от ЕС в съда. Той ще плати рекордна глоба
Anonim
google record наказание
google record наказание

Тежък удар върху Google.

През 2018 г. Google беше глобен с рекордна санкция в Европейския съюз. С решение на Европейската комисия Google (или по-скоро компанията майка: Alphabet) трябваше да плати 4,3 милиарда долараглоби за използване на монополни практики и укрепване на доминиращата позиция на собствена интернет търсачка чрез мобилната операционна система Android. Google обжалва ситуацията и сега е издадена присъда.

Google ще плати огромна глоба

Съдебният орган на Съда на Европейския съюз до голяма степен потвърди решението си да наложи рекордна глоба на Google за използване на платформата Android, за да увековечи господството на своята търсачка. Глобата от 4, 125 милиарда евро (приблизително 19,47 милиарда злоти)е най-голямата антитръстова глоба, налагана някога от Европейската комисия.

Google нарушаваше закона до 2018 г., принуждавайки производителите на телефони с Android да използват приложението за търсене и уеб браузъра на Google за достъп до Google Play Store. Оттогава правилата са променени и потребителят на смартфон с Android на етапа на конфигуриране на телефона може да избере търсачката и браузъра по подразбиране

google
google

Общият съд на ЕС леко намали първоначалната глоба на Комисията (от 4,34 милиарда евро) в окончателното си решение, за да отрази по-добре „сериозността и продължителността“на нарушението.

„Съдът до голяма степен потвърждава решението на Комисията, че Google е наложил незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства с Android, за да засили господстващата позиция на своята търсачка“, каза.

Реакцията на Google на присъдата

Представителите на Google изразиха дълбоко разочарование от присъдата. Google казва, че действа като безброй други компании и че подобни практики помагат на Android да остане безплатна операционна система. Решението на ЕС беше описано като несъвместимо с икономическата реалност на мобилните софтуерни платформи.

"Android е повече избор за всеки, не по-малко. Системата поддържа хиляди успешни компании в Европа и по света"- се казва в изявление на Google.

Google все още може да отнесе правни въпроси до Европейския съд, но нищо не е обявено.

Популярна тема