Фермата от хиляди ботове, подкрепящи Русия, е разбита. Тя беше активна във Фейсбук

Съдържание:

Фермата от хиляди ботове, подкрепящи Русия, е разбита. Тя беше активна във Фейсбук
Фермата от хиляди ботове, подкрепящи Русия, е разбита. Тя беше активна във Фейсбук
Anonim
ботоу ферма Киев 3
ботоу ферма Киев 3

Браво.

Докато на източната граница на Полша се води руско-украинска война, в интернет се води добре организирана информационна война. Многократно сме писали за руската дезинформация, действаща в Полша след избухването на конфликта на 24 февруари тази година. Проруската пропаганда се прави ефективна не само от привържениците на режима на Путин, но и от платени звена и професионално управлявани от професионални ИТ специалисти на фермата за ботове. Службата за сигурност на Украйна обяви закриването на една от тези ферми, разположена в столицата на страната Киев.

Бот ферма неутрализирана в Киев

Русия финансира интернет троловете и тяхната дейност не само у нас, но и в много други страни, благосклонни към Украйна. Често проруско съдържание се разпространява по автоматизиран начин, като се използват ботове и хиляди фалшиви профили в социалните медии. Службата за сигурност на Украйна разкри ферма, изпращаща подвеждащо съдържание чрез общо 3000 акаунта във Facebook и Instagram.

ботоу ферма Киев 1
ботоу ферма Киев 1

Задържани са 35 модема, по-малко от 500 SIM карти на украински оператори, сървъри, софтуер и други доказателства, които ще служат като доказателство за незаконна дейност.

ботоу ферма Киев 2
ботоу ферма Киев 2

Според служители на SBU двама жители на столицата, бивши ИТ служители, са отговорни за създаването на фермата за ботове. Те организираха процес на масова регистрация и администриране на фалшиви акаунти в социалните мрежи Instagram и Facebook в собствените си домове. Те използваха фалшиви акаунти, за да дискредитират министерства и агенции, военни комисии и съдебните и законодателни структури на Украйна.

ботоу ферма Киев 4
ботоу ферма Киев 4

За да анонимизират акаунтите на ботове и да избегнат блокирането им, престъпниците са използвали собствена система, съчетаваща софтуерни и хардуерни решения. Оборудването направи възможно лесната промяна на IP адреса при създаване на всеки нов акаунт, имитирайки всеки път регистрацията в социалната мрежа на нов реален абонат на украински мобилни оператори.

Тролове под наем

Създадените по този начин сметки са дадени назаем на руснаците. Сред клиентите на ботфермата са предимно компании за връзки с обществеността (PR) от Руската федерация, които се занимават с разпространение на антиукраинско съдържание. Сред тях преобладават манипулирани графични и видео материали, осмиващи украински политици.

От началото на 2022 г. специалистите на SBU са открили и обезвредили 35 бот ферми.

Ферма в Киев, използваща до 5000 акаунта и 200 прокси сървъра за IP маскиране, беше открита и неутрализирана миналия месец.

Популярна тема