Класификация на шпионски софтуер

Класификация на шпионски софтуер
Класификация на шпионски софтуер
Anonim
Image
Image

Коалиция от доставчици на антишпионски софтуер (ASC) разработи първите дефиниции на термина шпионски софтуер и създаде тристепенна класификация за този тип програми. Това е важно, защото настоящата свобода да се използва терминът шпионски софтуер сериозно обърка клиентите.

Липсата на недвусмислена дефиниция означава, че клиентите не могат да получат цялостна защита. Например, някои от доставчиците считат за шпионски софтуер само програми, които променят настройките на браузъра, така че не осигуряват сигурност, например срещу програми, работещи тайно.

Бедната дефиниция на термина шпионски софтуер датира от юли. Класификацията на този тип програми, създадена сега от ASC, е следната:

1. високорисков шпионски софтуер - инсталира се без знанието на потребителя, пречи на работата на други програми, позволява ви да прихващате кореспонденция и съдържание на разговори за незабавни съобщения, показва реклами, без да информира потребителя за това коя програма ги генерира

2. шпионски софтуер със среден риск - променя настройките на браузъра (любими / отметки и начална страница)

3. шпионски софтуер с нисък риск - използва информация, съдържаща се в бисквитки

ASC препоръчва шпионският софтуер да бъде достъпен според подобна класификация (на кутиите трябва да има подходящи маркировки). Класирането е само схематично и може да се коментира до 27 ноември. След това ще започне работата по окончателната му формулировка.

Когато дефиницията за шпионски софтуер стана обект на обсъждане, ASC получи над 400 коментара от интернет общността. Терминът рекламен софтуер е особено спорен - някои смятат подобни програми за вид шпионски софтуер. Дали е незаконно създаването на рекламен софтуер също е спорен.

В момента термини като рекламен софтуер, похитители и бисквитки са поставени от ASC в обхвата на един термин - шпионски софтуер и други потенциално нежелани технологии.

Marcin Maj - Интернет журнал - www.di.com.pl

Популярна тема