Луната може да крие ценна информация за историята на слънцето. Това е причината

Съдържание:

Луната може да крие ценна информация за историята на слънцето. Това е причината
Луната може да крие ценна информация за историята на слънцето. Това е причината
Anonim
слънце Луна
слънце Луна

Това е огромна капсула на времето.

Изглежда, че ако искаме да научим нещо ново за Слънцето, трябва да започнем да копаем в… Луната. Това е препоръка от екип от учени, които се надяват да използват бъдещи Артемидалунни мисии, за да увеличат разбирането на човечеството за историята на нашата родителска звезда.

Замъглени следи

Слънцето винаги е оказвало влияние върху всички тела на слънчевата система. Тъй като Земятасъществува, до нея достигат не само топлината и светлината на Слънцето, но и безкрайният дъжд от високоенергийни частици и слънчевият вятър. За протокола нашата планета е на около 4,5 милиарда години. Въпреки това, останките от слънчевото влияние не са добре запазени на Земята.

Горното е свързано с факта, че с течение на времето на Земята е имало огромни промени поради ерозия, тектоника на плочите и др. Следователно следите, оставени на нашата планета от Слънцето, са или завлечени дълбоко под мантията му, или просто са изтрити.

Следите от влиянието на Слънцето през годините може да са били много по-добре запазени върху "мъртви" светове - пусти земи, където не се случват явления като тектоника на плочите. Това казват учени, чиято научна работа наскоро се появи на сървъра arXiv.

Разбира се, мъртвият свят най-близо до Земята е Луната. Тъй като НАСАвъзнамерява да се върне към него скоро, като част от програмата Artemis, трябва да използваме това, за да изследваме спътника, за да научим нови подробности за историята на Слънцето.

Космическа съкровищница на знания

Разбира се, откакто се е образувала Луната, тя е била бомбардирана много пъти от астероиди и потоци лава са се появили на нейната повърхност. Така че там имаше някаква дейност. Според учените този вид дейност по-скоро е помогнала за запазването на следите, оставени от Слънцето.

The Sun: Facts And History

The Sun: Facts And History
The Sun: Facts And History

Потоците лава може да са изолирали големи части от повърхността на луната от по-нататъшно взаимодействие със слънчеви частици и други фактори. Така че, ако можем да се разровим в тях, ще получим ценна капсула на времето. Що се отнася до сблъсъци с астероиди, те от една страна са разрушителни, но от друга разкриват какво се крие под повърхността, давайки лесен достъп до него.

Възможност за използване

Изследователите очертаха някои ключови части от информацията, които можем да получим чрез изучаване на лунни проби. Например, можем да проверим колко дълго дадена проба е била изложена на космически лъчи и да използваме това, за да създадем модел, който улавя скоростта, с която Слънцето произвежда космически лъчи през последните няколко милиарда години.

Сравнение на различни проби, събрани на Луната на различни дълбочини и на различни места, също би разкрило промените в яркостта на Слънцето с течение на времето. Това е така, защото с течение на годините лунната почва бавно се трансформира в брекча (трошиста скала), но скоростта на този процес зависи от количеството слънчева радиация, достигаща до нея.

Според учените няма по-добро място в цялата слънчева система за изучаване на историята на Слънцето от Луната. Така че не можем да направим нищо друго, освен да използваме този факт по време на мисията на Артемида.

Популярна тема