Поляците заплашват Samsung с колективен иск. Ставаше въпрос за екрани в сгънати смартфони

Съдържание:

Поляците заплашват Samsung с колективен иск. Ставаше въпрос за екрани в сгънати смартфони
Поляците заплашват Samsung с колективен иск. Ставаше въпрос за екрани в сгънати смартфони
Anonim
Неизправност на Samsung Flip screen
Неизправност на Samsung Flip screen

Galaxy Z Flip и Galaxy Z Fold в изглед.

Като технологичен журналист, аз съм ентусиазиран от всички новини и оценявам ангажимента на Samsung за популяризиране на сгъваемите смартфони. В края на краищата тези устройства непрекъснато се развиват и други производители имат импулса да разработват подобни или дори по-добри решения.

Последните две поколения Galaxy Z Flip и Galaxy Z Fold минаха през ръцете ми (наскоро прегледах най-новия Galaxy Z Fold4). Като покажете вашето оборудване на приятелите си до първоначалното „уау, но готино“удоволствие, бързо възникват въпроси относно издръжливостта на огъването на екрана. Достатъчно издръжлив ли е екранът, за да издържи стотици или дори хиляди разгъвания? Теоретично да, а как е на практика? Е, можете да чуете гласовете на недоволни потребители, които заплашват Samsung с колективен иск.

Galaxy Z Fold4 24
Galaxy Z Fold4 24

Galaxy Z Fold4

Провалът е цената на иновацията?

На пазара на смартфони не се случва много. Производителите се фокусират върху подобряването на камерите и софтуера. В сравнение с повечето устройства, колекционерите са доста иновативни и ни въвеждат в света на напълно нови изживявания.

Samsung се справя най-добре на пазара на сгъваеми устройства и тласка цялата индустрия напред. Не само това, корейците имат много амбициозни планове. Roh Tae-moon, ръководител на Mobile eXperience на Samsung Electronics, наскоро каза, че до 2025 г. сгъваемите смартфони ще съставляват 50% от продажбите на компанията в премиум сегмента.

Samsung Galaxy Z Flip 4 Recenzja | Czy warto kupić?

Samsung Galaxy Z Flip 4 Recenzja | Czy warto kupić?
Samsung Galaxy Z Flip 4 Recenzja | Czy warto kupić?

Иновациите обаче си имат цена. Проблемът с дефектите на екрана в сгънатите смартфони се появи по повод премиерата на първото поколение Galaxy Fold. Често по вина на самите потребители, които премахват защитното фолио от екрана. Samsung също беше виновен за съобщаването на факта, че фолиото трябва да остане на екрана. В следващите поколения на Fold и Flip комуникацията беше подобрена, но започнаха да се появяват други проблеми …

снимка. Facebook

Полските потребители искат колективен иск

Със сигурност Samsung е този, който води на полския пазар, когато става въпрос за продажба на сгънати смартфони. Единствената реална конкуренция на южнокорейския гигант е китайският Huawei, който предлага сгъваем Mate Xs 2 и по-малък P50 Pocket, но поради липсата на услуги и приложения от Google те не предизвикват толкова голям интерес от страна на потребителите.

Чуваме все повече и повече гласове на недоволни потребители, решили да си купят един от сгънатите смартфони на Samsung. Отрицателните коментари могат да се видят предимно във форуми и във Facebook, където дори е създадена групата "Samsung Flip and Fold 1, 2, 3, 4 (Class Action Process)"с над 1100 членове

От какво се оплакват потребителите на Fold и Flip? Обикновено това са проблеми с фабричното предпазно фолио, което се отлепва при завоя. Тук се появява интересна тема - Samsung многократно е показвал процеса на тестване на своите модули и можете да видите, че производителят обръща голямо внимание на въпроса за здравината на екрана. Освен това многобройни тестове показват, че екранът на Galaxy Z Flip 3 може да издържи над 400 000 изгледа в разгънат вид. Беше щателно проверено от Куба Клавитер в един от неговите филми.

Samsung Z Flip 3 at 418.500 Folds! The End of the Stream!

Samsung Z Flip 3 at 418.500 Folds! The End of the Stream!
Samsung Z Flip 3 at 418.500 Folds! The End of the Stream!

Ако екранът за обръщане и сгъване е толкова издръжлив, какъв е проблемът?

Изглежда, че някои устройства (не знаем колко големи) имат проблеми с екраните си и услугата на Samsung не винаги прави правилното нещо, като обвинява потребителите за неправилна употреба.

От какви грешки се оплакват потребителите? Ето някои от публикациите:

Анжелика: „След 6 месеца използване на телефона фолиото се отлепва - Samsung Galaxy Z Flip 3. Следващата седмица, разбира се, ще рекламирам телефона … Какви преживявания правят имате с Play“

Sławomir: “Samsung Galaxy Flip Z 3 5G: Пукнат екран наполовина след няколко месеца употреба. След сблъсъци, сервизи и преговори с фирмата изглежда като нов и ремонтиран. Но не исках да го използвам повече, защото купих нещо от друга фирма. Беше буквално в чекмедже. Вчера го изкарах за първи път на разходка (държах го в джоба) да го покажа на моя приятел. Малко зърно е попаднало в пантите и вече не се разваля напълно… Браво Samsung. Телефон на стойност 6,7 хиляди. Завеса "

Адриан: „Хей. Защитното фолио се е отлепило по цялата дължина на гънката ми. Отидох на място в Познан и го смених за 45 минути на място без излишни формалности. Така че е възможно. Господ ме информира, че ако ситуацията се повтори, той ме кани отново. "

Анна: „Здравейте, вчера забелязах бързо отлепване на пантата, днес можете да видите лека пукнатина, надявам се да го поправят без проблеми, взех телефона в мрежата мобилният телефон е застрахован, закупен през февруари тази година с флип 3 … "

Марселина: „Имам флип 3. След половин година се появи малък пиксел на сгъвката. Веднага след това се спука фолиото на чупката и се скъса близо до предната камера. Мислех, че е просто фолио и реших да го сваля … но се оказа, че под фолиото екранът на завоя изглежда много по-зле … Имам и застраховка. Как изглежда. "

Адриан: „Здравейте, групата, днес, за моя изненада, вътрешният екран на Z3 сгъвката е напълно празен и тире на завоя мига от време на време в средата. Телефонът е закупен миналата година през декември от медията на Маркт. Моля за помощ в каква посока да започна дейности и има ли реален шанс за успех при подмяната на екрана? "

Дамян: „Сборих се с Play, защото пиксел изскочи на моя 2-месечен телефон. Олали ме… Не се отказах, продължих да търся. Изпратих на ccs в Piaseczno. след месец ми се обадиха със сменен дисплей модул. Батерия и изцяло нов гръб. Щастлив съм. понякога трябва да направите малко проучване, да прочетете и да разберете каквото искате. Разбира се, гаранцията на производителя. "

снимка. Facebook

Горните публикации се появиха в периода от 4 август до 4 септември 2022 г. само в една група, свързана с грешките. Според потребителски доклади, повредени пиксели и въздушни мехурчета обикновено се появяват под предварително залепеното фолио на мястото, където екранът е огънат.

Услугата на Samsung има какво да прави

Можете да разберете, че някои устройства имат проблем с отлепването. В тази ситуация потребителите, които са похарчили няколко хиляди злоти за своите устройства, трябва да разчитат на цялостна поддръжка от производителя. Поддръжката е, но не винаги, на същото ниво.

Сред собствениците на Flip and Fold има много хора, които хвалят подхода на услугата Samsung към темата. Твърди се, че в някои сервизи фолиото може да се смени безплатно дори за по-малко от час. Ремонтът обаче не винаги е толкова гладък. Има и коментари, че смяната на фолиото се заплаща.

Дискусия под видеоклипа в YouTube

Успях да говоря с един от членовете на групата, който обаче предпочете да остане анонимен. Според неговия доклад производителят първоначално е отказал да приеме рекламацията, позовавайки се на „механична повреда“. Едва след публикуване на случая в интернет и директен контакт с говорителя на Samsung Electronics Polska, Олаф Криницки, компанията призна претенциите и смартфонът беше ремонтиран безплатно. Потребителят на Galaxy Flip обаче има недоволство срещу производителя, защото харчейки няколко хиляди злоти за първокласен смартфон, той разчита на по-добра поддръжка. Освен това, малко след премиерата, устройствата от серията Flip се предлагат в атрактивни промоции, така че хората, които са закупили смартфон предварително, имат проблем с възстановяването на поне част от стойността му, когато се опитват да продадат използвано копие.

Какво казва Samsung? Поисках коментар от говорителя на компанията, като попитах наред с др o мащаба на проблемите с Folds и Flips и колко често можете да разчитате на безплатна смяна на фолиото.

Олаф Криницки - говорител на Samsung:

Нашите сгъваеми устройства отговарят на строги стандарти за издръжливост. Телефоните от сериите Galaxy Z Flip и Galaxy Z Fold преминават строги тестове, в резултат на които техните екрани могат да бъдат сгънати и разгънати поне 200 000 пъти (тестовете се поддържат от Bureau Veritas, световен лидер в тестването и сертифицирането на устройства). Струва си да се подчертае, че благодарение на информацията, която получаваме от потребителите, всяко от следващите поколения е още по-издръжливо

Защитното фолио, залепено върху ултратънко стъкло (UTG), дава по-добро усещане за употреба и повишава защитата на екрана при ежедневна употреба. Фолиото се поставя със специално лепило, което минимизира възможността за отлепване и по този начин осигурява защита и гаранция за продължителна употреба. Препоръчваме фолиото да не се отлепя, а ако се отлепи или повреди, молим клиентите незабавно да отидат в някой от нашите оторизирани сервизи и да го сменят безплатно в рамките на и по време на гаранционния период

Освен това насърчаваме нашите клиенти да прочетат информацията, свързана със защитното фолио и други въпроси, свързани с гънките -> Какво представлява защитното фолио за устройства Galaxy Z Flip4 и Galaxy Z Fold4? | Samsung Полша

Компанията не коментира груповия иск.

Тук си струва да се отбележи, че ръководството с инструкции за сгъваемите смартфони на Samsung съдържа редица съвети, свързани с екрана и фолиото.

Повечето потребители на потребителска електроника нямат навика да четат ръководства. В случай на папки на Samsung, определено си заслужава, производителят предоставя шепа информация там, която може да защити екрана от повреда.

Ето извадка от ръководството за Galaxy Z Flip3 SM-F711B (англ. 05/2022. Rev.1.2):

• Не прилагайте прекомерен натиск върху областта на сгъване на екрана. Може да го повреди.

• Не разглобявайте устройството, като натискате пръста си между частите на екрана. Това може да повреди устройството, например драскотини или пробиви по екрана.

• Защитното фолио, залепено върху основния екран, е слой, специално проектиран за сгъваеми устройства. Препоръчително е да не премахвате този защитен слой на екрана. Ако го изтриете, началният ви екран може да се повреди.

• Не използвайте други неодобрени слоеве или стикери. Може да го повреди.

• Внимавайте да не отлепите защитното фолио на екрана, когато извършвате повтарящи се жестове с докосване, като например плъзгане на пръста си по екрана.

• Когато сглобявате устройството, не позволявайте предмети като карти, монети или ключове да попаднат между екраните. Това може да ги повреди.

• Това устройство не е прахоустойчиво. Излагането на малки частици като пясък може да повреди устройството, като драскотини или вдлъбнатини по екрана.

Закупуването на сгъваема единица е рисковано?

Доклади за проблеми с екрана в Galaxy Flip3 могат да бъдат намерени не само в полския интернет. Наскоро Зоуи Клайнман от BBC сподели своите разсъждения по тази тема. Журналистката сподели в Туитър снимка на своя едногодишен смартфон, който се повреди след ок.200 000 сглобки

"Преди няколко дни линията" сгъване "изведнъж се увеличи значително и стана сребриста, долната половина на екрана стана зелена, горната половина спря да отговаря …"- четем на страниците на BBC

Зоуи Клайнман, описвайки случая, обърна внимание на много важен екологичен аспект. Както знаете, в производството на смартфони се използват благородни метали и много други компоненти, чието въздействие върху околната среда не е безразлично. Дълготрайността на този тип устройства става все по-важна и в икономическата сфера поради нарастващите разходи за живот.

Както можете да видите, изборът на сгъваем смартфон може да бъде малко рискован ход. Когато решавате да закупите, струва си да имате предвид няколко фактора, включително издръжливост, възможни посещения в сервиза и въздействие върху околната среда.

И не ме разбирайте погрешно. Не съм против новите технологии, напротив. Обичам джаджи и новини. Важно е обаче предлаганите на пазара продукти да са изпипани и закупуването им да не изисква чести посещения в сервиза

Полските клиенти на Samsung наистина ли ще подадат колективен иск? Ще следим този въпрос отблизо.

Популярна тема