Очевидно Snapdragon 8 Gen 2 ще бъде наравно с чиповете на Apple

Съдържание:

Очевидно Snapdragon 8 Gen 2 ще бъде наравно с чиповете на Apple
Очевидно Snapdragon 8 Gen 2 ще бъде наравно с чиповете на Apple
Anonim
Snapdragon 8 Gen 2
Snapdragon 8 Gen 2

Свръхбърза тактова честота и по-добър GPU.

QualcommSnapdragon 8 Gen 1 управлява някои от най-добрите Android смартфони на пазара тази година. Високоефективният чип вече получи едно надграждане под формата на Snapdragon 8+ Gen 1 и сега очакваме с нетърпение наследника, който ще бъде представен на 15 ноември на Snapdragon Summit.

Qualcomm, водещ доставчик на SoC за смартфони с Android, се очаква да пусне най-новия си флагмански процесор през ноември, който може да се нарича Snapdragon 8 Gen 2. Преди каквото и да било официално съобщение, ново изтичане на информация предполага, че чипът ще се предлага във версия с ултрависока честота с тактова честота на процесора от 3,4-3,5 GHz.

Snapdragon 8 Gen 2 е впечатляващ

Digital Chat Station разкри чрез weibo, че предполагаемият Snapdragon 8 Gen 2 ще има свръхвисокочестотен вариант, вариращ от 3,4 до 3,5 GHz. За сравнение, ядрото Prime в чипа SoC Snapdragon 8+ Gen 1 работи на 3,19 GHz. Това обаче не е краят на подобренията, тъй като GPU също ще забележи значително подобрение в сравнение с предшественика си. Екстремната GPU производителност на водещите устройства с Android най-накрая се очаква да съвпадне с производителността на Apple A-серията чипове.

И въпреки че звучи наистина страхотно, бих се въздържал да отварям шампанското и в същото време да хапвам колеги, които имат устройства с отхапана ябълка. По една много проста причина. Високите тактови скорости звучат впечатляващо на хартия, но производителността в реалния свят е сложно уравнение, обхващащо всичко от конвейера на инструкции до управлението на температурата и дори софтуерната оптимизация от производителите на смартфони с Android.

snapdragon
snapdragon

И както добре знаем, много компании не са в състояние да се справят с овладяването на такава висока мощност, така че дори ориентираните към игри смартфони достигат високи температури, което води до дроселиране. Не помага и слабо развит софт. При Apple е съвсем различно. Те прегръщат всичко сами и чрез своята затворена система те са в състояние да я усъвършенстват, така че винаги да работи гладко, а компонентите дават най-доброто от себе си, без да е необходимо да внедряват огромно количество RAM.

Snapdragon 8 Gen 2 ще продължи (както своя предшественик) с помощта на 4nm литографски процес, разработен от TSMC. И въпреки че трябва да бъде оборудван с 8-ядрен процесор, обаче, по отношение на Snapdragon 8 Gen 1 и Snapdragon 8+ Gen 1, ядрата трябва да бъдат в различна конфигурация 1 + 2 + 2 + 3 вместо 1 + 3 + 4.

Чипсетът може да съдържа 1 x Kryo Prime ядро (базирано на ARM Cortex-X3), 2 x Kryo Performance (базирано на ARM Cortex-A720), 2 x Kryo Performance (базирано на ARM Cortex-A710) и 3x Kryo Efficiency (базиран на ARM Cortex-A510). Очаква се също да включва графичен процесор Adreno 740.

Измереност
Измереност

MediaTek също не е бездействащ

Digital Chat Station също добави, че следващият чип на MediaTek от серията Dimensity ще предложи още един впечатляващ скок в производителността спрямо своя предшественик, като потенциално ще намали разстоянието между Dimensity и Snapdragon.

В момента най-мощният чип в офертата на MediaTek е Dimensity 9000+. Изпълнява се в 4 nm литографски процес, разработен от TSMC, и се състои от 8-ядрен процесор (1x [имейл защитен], 2 GHz + 3x ARM [имейл защитен], 85 GHz + 4x ARM [имейл защитен], 8 GHz), както и графичния чип ARM Mali-G710 MC10, който може да поддържа дисплеи с честота на опресняване до 180 Hz, макар и в FHD + или QHD + резолюция с честота 144 Hz.

Работи и с LPDDR5X RAM памет, както и с UFS 3 памет.1, което не трябва да е изненада, тъй като това е система, запазена за флагмани. Това се потвърждава от поддръжката на камери с резолюция до 320 MP и 4K видеозапис при 60 кадъра в секунда в HDR10 + качество.

Популярна тема