Правителството повишава сериозността на предупреждението за сигурност. Какво означава Charlie-CRP?

Съдържание:

Правителството повишава сериозността на предупреждението за сигурност. Какво означава Charlie-CRP?
Правителството повишава сериозността на предупреждението за сигурност. Какво означава Charlie-CRP?
Anonim
чарли-crp
чарли-crp

Лоши новини.

Нещата в Украйна са много зле. Владимир Путин обяви признаването от Русия на независимостта на две "народни републики", създадени в Донбас от проруските сепаратисти. В отговор министър-председателят Матеуш Моравецки повиши нивото на тревога от Alfa-CRPна Charlie-CRP. Това е третото от четирите нива на тревога в Закона за борба с тероризма.

Charlie-CRP ниво на тревога в Полша

Министър-председателят, в съответствие с разпоредбите на Закона за антитерористичните дейности, повиши нивото на тревога в Полша само 6 дни след обявяването на първия етап. Нивото на предупреждение Charlie-CRP е в сила в Полша от 21 февруари 2022 г. от 21:00 ч. до 4 март 2022 г. до 23:59 ч.

"Причината за решението е преди всичко ситуацията в Украйна и информацията за събитията, случили се в Полша. За да осигури повишено ниво на защита на критичната инфраструктура, правителството реши да въведе CHARLIE -CRP ниво на предупреждение. Това е третото от четирите, предвидени в закона " - каза Януш Чешински, правителствен пълномощен представител по киберсигурността.

"Нивото CHARLIE-CRP е третото от четирите нива на предупреждение. Това ниво се въвежда, когато възникне събитие, което потвърждава вероятната цел на терористична атака в киберпространството или когато има надеждна информация за планираното събитие се получава." - четем в съобщението на Правителствения център за сигурност.

Защо степента на предупреждение беше повишена до Charlie-CRP? Има няколко ситуации, в които това може да се направи. Вероятно има поне една от следните предпоставки.

1.настъпване на събитие, потвърждаващо вероятната цел на терористична атака, засягащо:

  • сигурност или обществен ред или
  • сигурност на Република Полша, или
  • сигурност на друга държава или международна организация и представлява потенциална заплаха за Република Полша или

2.получаване на надеждна и потвърдена информация за планирано терористично събитие на територията на Република Полша, или

3.получаване на надеждна и потвърдена информация за планирано терористично събитие, последиците от което могат да засегнат полски граждани, пребиваващи в чужбина или полски институции или полска инфраструктура, разположени извън територията на Република Полша

„Всички обезпокоителни и необичайни ситуации и заплахи трябва да се съобщават на полицията на телефон 112.“- четем на сайта на RCB.

Първи подобен случай в историята

Това е първият път в историята, че третото ниво на тревога е обявено в Полша след въвеждането на стъпките със Закона от 10 юни 2016 г.

Втората степен на Bravo-CRP беше обявена, inter alia, във връзка с церемониите за отбелязване на 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц-Биркенау в Малополска, президентски и парламентарни избори, както и по повод Световния ден на младежта в Краков.

Популярна тема