EuroLinux Desktop дебютира. Система, която потребителите на Windows ще харесат

Съдържание:

EuroLinux Desktop дебютира. Система, която потребителите на Windows ще харесат
EuroLinux Desktop дебютира. Система, която потребителите на Windows ще харесат
Anonim
EuroLinux Desktop безплатно
EuroLinux Desktop безплатно

Дебютът на EuroLinux Desktop - операционна система, която съчетава външния вид и функционалността на Windows и macOS с характеристиките на сървърните дистрибуции на Linux.

Софтуерът, базиран на изходния код на Red Hat Enterprise Linux 9, включва редица промени в потребителския интерфейс, въведени от полската компания EuroLinux. Системата е създадена за използване в офис работа, в публични институции, фирми, учебни заведения и от частни потребители. Важното е, че е покрито от 10-годишната техническа поддръжка на производителя. Зад проекта стои полската компания EuroLinux

EuroLinux Desktop - познат вид, интуитивна работна среда

Според производителя, EuroLinux Desktop е решение, предназначено за хора и организации, които използват Windows или macOS ежедневно и търсят стабилна система с многогодишна техническа поддръжка, наподобяваща решения на Microsoft и Apple.

Новата система е отговор на нуждите на публичната администрация, финансовия сектор, образователните институции и частните потребители. EuroLinux Desktop е базиран на изходния код на Red Hat Enterprise Linux 9, система, широко използвана в най-взискателните среди (банки, фондови борси, индустрия). Той обаче включва допълнителни функции, разширения и удобства.

Промените, направени в EuroLinux Desktop, се отнасят главно до неговия външен вид и използваемост. Всичко това, за да поддържа стабилността на сървъра и сигурността на системите RHEL, EuroLinux, CentOS и в същото време да улесни хората, свикнали да използват Windows или macOS. Освен това в EuroLinux Desktop празнините в полските преводи на разширения и GNOME са запълнени. Благодарение на това полската версия на системата е последователна и пълна.

Десктоп EuroLinux
Десктоп EuroLinux

EuroLinux Desktop - меню с десен бутон

Потребителите на Windows ще се радват на полупрозрачната лента на задачите в долната част на екрана. Той съхранява икони на вашите любими приложения, известия и работещи програми, бутон, който показва иконите на всички приложения в голямо увеличение, както и информация за дата и час. Разбира се, има възможност за промяна на позицията на лентата в дясната, лявата или горната част на работния плот, както и нейната широка персонализация. Потребителят може да персонализира неговата височина, дължина, прозрачност, цвят, разстояние между иконите и техния размер.

EuroLinux Desktop позволява поставянето на икони на работния плот по подразбиране, въпреки че системата използва популярния мениджър на прозорци GNOME, който не предоставя такава функционалност по подразбиране. Системата също така предоставя функцията за максимизиране и минимизиране на прозорци, добре позната от други решения.

След щракване с десен бутон върху тапета се появяват допълнителни елементи от менюто (включително Нов текстов документ). Добавени са и икони за известия от месинджъри и програми за електронна поща. EuroLinux Desktop ви позволява да превключвате дневни/нощни теми с едно щракване върху иконата на луната в системната лента и ви позволява да зададете график за автоматично превключване на теми въз основа на времето от деня.

EuroLinux Desktop Steam
EuroLinux Desktop Steam

Steam на настолен компютър EuroLinux

EuroLinux Desktop поддържа много медийни файлови формати (mp3, mpg, wma, ts, opus, ogg, mp4, flac, aiff, acc, ac3, avi), както и отворени кодеци, използвани в популярните mkv (Matroska). Всеки от тези формати може да се стартира в системния плейър Totem / Videos по подразбиране.

EuroLinux Desktop пакет от офис приложения LibreOffice
EuroLinux Desktop пакет от офис приложения LibreOffice

EuroLinux Desktop включва популярния офис пакет LibreOffice

Обсъжданата дистрибуция включва стандартно популярния пакет от офис приложения LibreOffice (еквивалент на Microsoft Office), необходими за ежедневната работа. Той включва текстов редактор, електронна таблица, редактор на презентации, редактор на векторни графики, редактор на математически формули и система за управление на релационни бази данни.

Над 2000 безплатно приложение

EuroLinux Desktop осигурява лесен достъп до над 2000. безплатни приложения. Те могат да бъдат изтеглени от софтуерното приложение, което работи точно като Microsoft Store.

Новият EuroLinux поддържа приложения във формат AppImage, чието използване наподобява добре познатите Windows програми с разширение.exe или.msi. Въпреки това, в случая на EuroLinux Desktop, приложението AppImage винаги се стартира от ниво непривилегирован потребител, а не от ниво администратор, което значително подобрява сигурността на системата.

Частните потребители могат да използват EuroLinux Desktop абсолютно безплатно. Просто изтеглете ISO образа, наличен в нашата софтуерна база данниСистемата се предлага и в търговска версия с разширена техническа поддръжка. Повече информация можете да намерите на официалния сайт на продукта

Популярна тема