Телескопът Джеймс Уеб снима Марс. Резултатите са удивителни

Съдържание:

Телескопът Джеймс Уеб снима Марс. Резултатите са удивителни
Телескопът Джеймс Уеб снима Марс. Резултатите са удивителни
Anonim
марс-jwst2
марс-jwst2

Червената планета w заснета в инфрачервена връзка.

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST)досега ни радваше много пъти, като гледаше в космоса по-далеч от всеки друг телескоп и предоставяше невероятни снимки на далечни звезди и галактики. Въпреки това учените го използват за изследване на обекти и в Слънчевата система.

Наскоро космическият телескоп Джеймс Уеб обърна огромното си огледало към съседа на Земята - Червената планета. Благодарение на това той предостави напълно нова информация за Марс и показа характеристиките му, които не бихме могли да видим с просто око.

Марс, видян от JWST

Като напомняне, космическият телескоп Джеймс Уеб наблюдава в диапазона на инфрачервената светлина. Тъй като един от източниците на инфрачервено лъчение е топлината, ние научихме най-много за температурата на Марс благодарение на JWST. Въпреки това научихме и някои други интересни неща за него.

Важно е, че космическият телескоп Джеймс Уеб е изключително чувствителен. Той е проектиран да открива най-отдалечените обекти във Вселената. Ето защо Марсизглежда като печка с нажежаема жичка на снимките му.

Всъщност, за да избегнат свръхнасищане в изображенията на Марс, учените, провеждащи наблюдения с помощта на JWST и обработващи данните от него, трябваше да използват техники, които ги елиминират. Например бяха използвани изключително кратки времена на експозиция.

Уникален изглед

Използвайки космическия телескоп Джеймс Уеб, беше възможно да се получи снимка на една и съща страна на Марс в две различни версии - първата го показва в диапазона на дължина на вълната от 2,1 микрона, а втората в диапазона на дължина на вълната от 4,3 микрона микрона.

При дължина от 2,1 микрона изображението е доминирано от слънчева светлина, отразяваща се от марсианската повърхност. Така че това, което виждаме в него, е много подобно на това, което можем да видим във видимата светлина.

mars-jwst-1
mars-jwst-1

Марс в снимки от космическия телескоп Джеймс Уеб.

От друга страна, при дължина от 4,3 микрона, изображението е доминирано от топлинно излъчване от марсианската атмосфера. Най-ярката част, разбира се, е тази, която се нагрява най-много от слънцето.

В долната част на втората снимка можете да видите тъмно петно. Това е резултат от особеност на повърхността на Марс. Има ударен басейн, наречен Hellas Planitia, който е един от най-големите кратери в цялата слънчева система. Атмосферата на Марс се състои от 96 процента въглероден диоксид, който абсорбира светлината. Над Hellas Planitia е достатъчно гъсто, за да може този ефект да се наблюдава в инфрачервена светлина.

Демонстрация на възможностите

Важно е, че космическият телескоп Джеймс Уеб не само е снимал Марс, но е изследвал и неговата атмосфера. С помощта на близък инфрачервен спектрографинструмент, той откри въглероден диоксид, вода, въглероден оксид и др. Разбира се, това не е нищо новаторско, но анализът показа, че JWST може да анализира характеристиките на различни планети с голяма точност, включително egozplanet.

mars-jwst-2
mars-jwst-2

Състав на атмосферата на Марс, измерен от космическия телескоп Джеймс Уеб.

Кой знае какво ще научим за многобройните извънслънчеви планети, които бяха открити с космическия телескоп Джеймс Уеб. Благодарение на него учените ще имат пълни ръце.

Популярна тема