OLX с обвинения срещу UOKiK. Две големи престъпления

Съдържание:

OLX с обвинения срещу UOKiK. Две големи престъпления
OLX с обвинения срещу UOKiK. Две големи престъпления
Anonim
olx uokik
olx uokik

Отиде, между другото за илюзорна защита за купувачите.

Службата за конкуренция и защита на потребителите се занимава с много случаи от името на полски потребители през последната година. Отчитаме ги периодично. Току-що разбрахме за обвиненията срещу популярната платформа за продажби OLX.pl. Президентът на UOKiK Tomasz Chróstnyобвини OLX в подвеждане на интернет потребителите чрез неправилно сортиране на оферти на уебсайта и илюзорна защита в рамките на „Пакета за защита“. Това са само част от греховете на OLX.

UOKiK обвинява OLX

На първо място, ставаше дума за сортиране на офертите, които, както вероятно сте забелязали, работят ласкателно зле. Сортирането по най-евтините артикули не включва такси за т.нар "услуга за поддръжка". Тази услуга се добавя към някои продукти, когато купувачът използва OLX пратки и плащания. Това от своя страна може да доведе до избор на по-неизгодна оферта от страна на потребителя. пример? Продукт за 40 PLN безплатно може да бъде закупен по-евтино от продукт за 39 PLN с допълнителна такса от 3,67 PLN, видима само в рекламата.

Допълнително възражение в контекста на "услугата" е липсата на ясна и недвусмислена информация за този продукт. OLX не информира правилно потребителите за възможността за безплатна покупка.

"Надеждното сортиране на продукти трябва да се основава на сравними критерии. Търсенето на оферти" от най-евтините "трябва да направи възможно намирането на най-изгодната цена, без да е необходимо да проверявате всяка реклама. Това е особено важно, когато търсим популярни продукти, които са много на уебсайта. Сортирането по цена трябва да отчита всички елементи, съставляващи крайната му сума. Пропускането на съставка може да подведе потребителя " - казва Томаш Хростни, президент на UOKiK.

Пакетът за защита на OLX е илюзия за сигурност - твърди UOKiK

Друго твърдение се отнася до оплаквания относно т.нар „Защитен пакет“. OLX го представя като допълнителна защита, благодарение на която можете да отчетете получаването на празен пакет или непоръчан артикул до 24 часа от получаването. След като OLX потвърди валидността на уведомлението, е възможно да задържите парите, преведени на продавача, и да ги върнете на купувача.

"След преглед на разпоредбите обаче броят на приложените изключения поражда съмнения относно реалната възможност за използване на тази защита, както и процедурата за разглеждане на заявления. Неговите разпоредби са неоправдано по-благоприятни за продавача. Например, потребител, който е получил колет с повреден телефон, може, в съответствие с правилата на платформата, да получи отказ да използва „Пакета за защита“. Следователно услугата, предлагана от OLX.pl, на практика може да означава само илюзорна защита на потребителите, които купуват от уебсайта " - четем в съобщението.

Ако обвиненията се окажат верни, OLX може да бъде глобен с до 10 процента от годишния си оборот.

OLX публикува следната позиция по този въпрос:

Популярна тема