Нептун също има пръстени и благодарение на JWST най-накрая можете да ги погледнете

Съдържание:

Нептун също има пръстени и благодарение на JWST най-накрая можете да ги погледнете
Нептун също има пръстени и благодарение на JWST най-накрая можете да ги погледнете
Anonim
нептуний-1
нептуний-1

Телескопът Джеймс Уеб предостави още една невероятна гледка.

Космическият телескоп Джеймс Уеб се използва от учените не само за разглеждане на най-отдалечените кътчета на Вселената. С негова помощ вече са изследвани два обекта в самата Слънчева система - Марс и ЮпитерСега Нептун се присъедини към този списък.

НАСА току-що сподели снимка на Нептун, направена от инструмента на космическия телескоп Джеймс Уеб NIRCam, който провежда наблюдения в близката инфрачервена област. Това е уникална снимка по няколко причини.

Син гигант

Нептуне газов гигант, открит през 1846 г. Намира се във външната част на Слънчевата система, около 30 пъти по-далеч от слънцето, отколкото земята. Едва ли някой си го спомня, но Нептун има своя собствена, макар и по-малко впечатляваща система от пръстени от Сатурн. Съществуването му обаче е известно едва от 1968 г.

Пръстените на Нептун рядко са били фотографирани през годините. Много от тях са открити за последен път през 1989 г., когато космическият телескоп Voyager 2от Джеймс Уеб наскоро ги засне в изображение. Това е най-доброто изображение на тези пръстени от над 30 години и първото им инфрачервено изображение.

нептуний-2
нептуний-2

Нептун, заснет от космическия телескоп Джеймс Уеб.

Уникална снимка

Всъщност изображението от космическия телескоп Джеймс Уеб показва не само Нептун и неговите пръстени, но и неговите полярни сияния и луни. Това са около седем луни от общо 14 известни, които обикалят около планетата.

Най-ярката на снимката е Тритон, голяма и необичайна луна, покрита със слой замръзнал азот. Това е така, защото отразява около 70 процента от слънчевата светлина, която го удря. Лъчите на тази отразена светлина са, по начин, характерен за JWST, разделени на шест големи рамена - дифракционни шипове.

нептуний-3
нептуний-3

JWST - Нептун и неговите луни, включително Тритон.

Важно е, че Нептун е син във видимата светлина поради наличието на метан в атмосферата му. В изображението от NIRCam на космическия телескоп Джеймс Уеб Нептун не е син и вместо това изглежда сравнително тъмен, тъй като метанът абсорбира инфрачервена и инфрачервена светлина. Ярките петна в изображението са причинени от облаци метан-лед високо в атмосферата, които отразяват слънчевата светлина, преди тя да бъде погълната от метана отдолу.

Телескоп с големи възможности

Кой знае, може би в близко бъдеще космическият телескоп Джеймс Уеб ще разгледа други планети в Слънчевата система. Вече очаквам с нетърпение тези невероятни снимки, които тя ще направи тогава.

Космическият телескоп Джеймс Уеб беше изстрелян в космоса на 25 декември 2021 г. Той прави своите наблюдения от зоната, известна като L2 (точка на Лангранж 2), разположена на около 1,5 милиона километра от Земята.

Популярна тема