Функции на Windows 11, които си струва да изключите

Съдържание:

Функции на Windows 11, които си струва да изключите
Функции на Windows 11, които си струва да изключите
Anonim
трикове за windows 11
трикове за windows 11

Отървете се от ненужните компоненти на Windows.

Windows 11, както всяка предишна система на Microsoft, не е перфектна във формата си по подразбиране. Хората, които искат да го направят по-функциониращ или просто да изразходва по-малко ресурси, трябва да се интересуват от изключване на няколко функции и услуги. В този кратък урок ще ви кажа кои опции в Windows 11могат да бъдат безопасно деактивирани. Това ще намали използването на ресурси като RAM и CPU.

Да започнем с услугите. Разликите ще се усетят само при най-слабите компютри, но удовлетворението от изключването на ненужните „боклуци“трябва да съпътства всички. В най-добрия случай работната температура на устройството ще спадне и ще бъдат освободени шепа ресурси, което ще спомогне за по-гладката работа на системата.

Въведете "услуги" в полето за търсене до менюто "Старт" и покажете менюто с услуги.

1. Функции за родителски контрол

Ако използвате компютъра си сам, нямате нужда от този вид добавка във вашата система. Намерете „родителски контрол“в списъка, щракнете с десния бутон върху него, изберете „свойства“и в раздела „общи“изберете „деактивирано“от списъка. Приложете промяната.

контрол
контрол

2. Мениджър на карти

Използвате ли Bing Maps? Не? Така си помислих. Едва ли някой в днешно време използва нещо различно от Google Maps. Намерете „Изтегляне на Map Manager“в списъка с услуги, щракнете с десния бутон върху него, изберете „свойства“и в раздела „общи“изберете „забранено“от списъка с „тип стартиране“. Приложете промяната.

3. Факс

Използвате? Така си помислих. Намерете "Факс" в списъка и повторете процедурата, показана за по-ранните услуги в този списък.

4. Сензорна клавиатура и стилус

Ако използвате настолен компютър, със сигурност не се нуждаете от "услугата за сензорна клавиатура и панел за ръкописен текст" да бъде активирана. Деактивирайте го точно както предишните услуги.

5. Отдалечен работен плот

Ако не го използвате, можете безопасно да намерите "услуги за отдалечен работен плот" в списъка и да ги деактивирате.

6. Услуга за мобилна гореща точка

Не превръщате компютъра си в мобилна гореща точка? Страхотно, деактивирайте услугата, отговорна за това - просто намерете елемента "Windows Mobile Hotspot Service" в списъка и следвайте указанията по-долу..

Ще научите по-големия брой услуги, които трябва да бъдат деактивирани, например, като гледате видеоклипа по-долу.

Disable Windows 11 Services You Don't Need

Disable Windows 11 Services You Don't Need
Disable Windows 11 Services You Don't Need

7. Деактивирайте и деинсталирайте OneDrive

Знам, че много хора синхронизират файлове в облака с Microsoft OneDrive. Ако не го направите, деинсталирайте програмата. Просто напишете "OneDrive" в Windows Search (лупа до менюто "Старт"), след това щракнете с десния бутон върху прекия път на приложението и изберете "деинсталиране".

Може да се наложи да направите това след всяка голяма актуализация на Windows 11 - инструментът обича да се връща …

8. Отървете се от раздутия софтуер

Премахнах по-голямата част от предварително инсталираните приложения от Windows 11 сам. Разгледайте списъка по-долу, за да видите дали имате нужда от всички изброени по-долу програми. Не? Потърсете ги чрез Windows Search, щракнете с десния бутон върху всеки резултат от търсенето и изберете "деинсталиране".

 • Поща и календар
 • Вашият телефонен номер
 • Xbox Console Companion
 • Paint 3D
 • Портал за смесена реалност
 • Филми и телевизия
 • Получете помощ
 • Колекция пасианси
 • Лепящи бележки
 • Xbox Game Bar
 • Power Automate
 • OneNote

Всички горепосочени приложения могат да бъдат деинсталирани с проста команда. Отворете Windows PowerShell с администраторски права - щракнете с десния бутон върху менюто "Старт" и изберете "Windows Терминал (администратор)". След това въведете:

Remove-AppxPackage

За да възстановите приложения, въведете:

get-AppxPackage

Почистете Windows 11

Какви други услуги и приложения премахнахте от Windows 11, за да направите системата по-бърза, по-лека и консумираща по-малко ресурси?

Популярна тема