UOKiK учи инфлуенсъри, PR агенции и медии как да маркират рекламите в интернет

Съдържание:

UOKiK учи инфлуенсъри, PR агенции и медии как да маркират рекламите в интернет
UOKiK учи инфлуенсъри, PR агенции и медии как да маркират рекламите в интернет
Anonim
uokik реклама
uokik реклама

Ръководство е публикувано в мрежата.

През октомври миналата година ви информирахме за широкомащабна кампания на Службата за конкуренция и защита на потребителите, насочена към влиятелни лица без маркиране на рекламно съдържание в техните материали. В резултат на действията на UOKiK, онлайн знаменитостите се почувстваха малко уплашени, в резултат на което започнаха да маркират цялото търговско сътрудничество По-малко от година след обявяването на кампанията, на сайта на UOKiK се появи ръководство за правилно етикетиране на спонсорирано съдържание. Действието се провежда под хаштага ZnakamReklamy.

UOKiK учи как да маркираш реклами

Днес в мрежата беше публикуван документ, който чакаше не само много влиятелни лица, но и PR агенции, рекламодатели и дори потребители. Той определя препоръки за етикетиране на спонсорирано съдържание по законен начин, т.е. такъв, който ще позволи на получателя на съдържанието да знае ясно дали то рекламира продукт.

маркиране на реклами 1
маркиране на реклами 1

UOKiK реши да разграничи търговското сътрудничество според начина на сключване на договора, формата на възнаграждението, влиянието на рекламодателя върху материала и дори продължителността на сътрудничеството. Всички материали с търговско послание, в замяна на което е получена материална облага, трябва ясно да бъдат идентифицирани като рекламни материали и да посочват популяризираната марка.

Сред препоръчителните маркировки са:

  • реклама или [РЕКЛАМА],
  • рекламни материали или [РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ],
  • рекламни партньори или [РЕКЛАМНО СЪТРУДНИЧЕСТВО],
  • Платено сътрудничество с марката XYZ,
  • Реклама на марката XYZ.

"Ние разграничихме различни видове търговско сътрудничество, включително самореклама, т.е. реклама на частни марки, както и подаръци, т.е. популярни PR пакети"- обяснява Томаш Хростни, президент на Службата за конкуренция и защита на потребителите. „Документът съдържа не само важни дефиниции или правни разпоредби и последствия, които могат да възникнат във връзка със скрита реклама, но също така и конкретни примери за маркиране на рекламни материали в различни социални медии, като Instagram, Facebook, TikTok, YouTube и други, с практическа схема на действие за всеки от тях " - добавя той.

Всичко има за цел да гарантира, че рекламното съдържание е ясно маркирано. За съжаление поляците нямат представа какво е реклама и какво не е.

Документът, публикуван от председателя на UOKiK, можете да изтеглите, като кликнете върху линка по-долу:

  • Препоръки на президента на UOKiK относно маркирането на рекламно съдържание от инфлуенсъри в социалните медии - изтеглете
маркиране на реклами 2
маркиране на реклами 2

Пакети и подаръци от PR агенции

Интересното е, че темата за подаръците, получени като част от PR, също беше обсъдена. Решаващо в случая е дали подаръкът на малка стойност се получава за първи или за следващ път. Първият PR пакет трябва да бъде отбелязан като подарък, а следващите като рекламен материал. Интересно.

Филтър за Instagram и Facebook от UOKiK

UOKiK скоро ще пусне специален AR филтър, за който се твърди, че ви позволява удобно да маркирате реклама в Instagram или Facebook. Скоро ще го намерите под иметоMyReklamy.

маркиране на реклами 3
маркиране на реклами 3

"Неправилното етикетиране на съдържание в сайтовете за социални мрежи беше често срещана практика преди няколко месеца, поради което оценяваме усилията на онези участници на пазара, които започнаха да етикетират правилно съдържанието след първите ни действия. Препоръките са да подпомогнем пазара при адаптирането. Това, разбира се, не е краят на нашите дейности в индустрията за интернет маркетинг. Ние продължаваме да наблюдаваме и проверяваме как създателите, агенциите и рекламодателите адаптират своите практики към разпоредбите на действащите закони и разпоредби Създадохме и специална подстраница, която ще обедини нашите дейности в тази област " - обобщава Томаш Хростни, президент на UOKiK.

Популярна тема