Сондата DART удари астероид. Има видеозапис на теста за планетарна защита на НАСА

Съдържание:

Сондата DART удари астероид. Има видеозапис на теста за планетарна защита на НАСА
Сондата DART удари астероид. Има видеозапис на теста за планетарна защита на НАСА
Anonim
дартс-наса
дартс-наса

НАСА отбелязва успех, но мисията не е приключила.

Случи се. След почти година космическо пътуване, NASA експериментална сонда DART(Тест за пренасочване на двоен астероид) удари в астероид. Разбира се, това не се случи случайно, а нарочно - за да се види дали машина, създадена от хора, може да изтласка астероида от траекторията му. Е, наистина ли е?

Мисия от голямо значение

Сондата DART беше изстреляна на 24 ноември миналата година от базата на космическите сили Вандерберг в Калифорния с ракета Falcon 9 компанияSpaceX От този момент нататък той бавно се насочи към своята цел, двоичния астероидDidymos , състоящ се от по-голяма скала (около 780 метра в диаметър) и по-малък (около 160 метра в диаметър). По-малката е всъщност по-голямата луна.

DART трябваше да удари по-малък камък, известен като Dimorphos, за да тества техниката на кинетичен удар. Тази техника включва удряне на поне един голям космически кораб в астероид, за да се промени траекторията му.

550-килограмовата сонда DART се удари в астероида Dimorphos във вторник, 27 септември, в 1:14 сутринта полско време. Когато това се случи, превозното средство се движеше с 21 160 километра в час. И така, по време на сблъсъка се разпадна на малки парченца. Дали обаче сблъсъкът е повлиял на самия астероид? НАСА вече го проверява.

диморфос
диморфос

Астероид Диморфос - Изображение, направено от сондата DART 11 секунди преди да удари повърхността му.

„Сега обучението започва, след като сблъсъкът се е случил. Сега ще видим колко ефективни сме били.", Лори Гейз, директор на Отдела за планетарни науки на НАСА, каза по време на предаването на събитието.

Целта на сондата DART беше да намали скоростта на орбита на астероида около неговия по-голям партньор. НАСА ще заключи, че мисията е била успешна, ако 12-часовият орбитален период на скалата бъде съкратен с поне 3 секунди. Въпреки това може да се съкрати с до 10 минути. Данните, които ще помогнат да се определи степента на промяната, ще се подават към НАСА в продължение на седмици.

DART's Impact with Asteroid Dimorphos (Official NASA Broadcast)

DART's Impact with Asteroid Dimorphos (Official NASA Broadcast)
DART's Impact with Asteroid Dimorphos (Official NASA Broadcast)

Мащабен проект

Ще можем да видим ефектите от сблъсъка веднага след него благодарение на италианската сонда LICIACube, която се отдели от DART на 11 септември и обикаля на 55 километра от астероида. Тази сонда ще изпрати на Земята снимки на материал, изхвърлен в космоса в резултат на сблъсък.

Астероидите Dimorphos и Didymos ще бъдат наблюдавани както от наземни обсерватории, така и от космически телескоп Хъбъл и космически телескоп Джеймс УебIch наблюдения ще помогне на учените да определят колко сила е необходима за изтласкване на обект от курса на сблъсък със Земята. По-късно, през 2026 г. Европейската космическа агенция(ESA) трябва да изстреля сондата Heraв космоса, който ще изследва дългосрочните ефекти от сблъсък.

Важно е, че нито Didymos, нито Dimorphos са били и не са заплаха за Земята. Мисиите, извършени с тяхно участие, може би някой ден ще направят възможно промяната на орбитата на астероида, който всъщност ще бъде на курс на сблъсък с нашата планета.

Популярна тема