Влияят ли потребителите на ефективността на алгоритъма на YouTube? Оказва се, че не е така

Съдържание:

Влияят ли потребителите на ефективността на алгоритъма на YouTube? Оказва се, че не е така
Влияят ли потребителите на ефективността на алгоритъма на YouTube? Оказва се, че не е така
Anonim
youtube-алгоритъм
youtube-алгоритъм

Фактът, че давате палец надолу, има малък ефект.

Вашите YouTubeпрепоръки са затрупани с видеоклипове, които изобщо не ви интересуват? Дали ли сте на тези видеоклипове палец нагоре или сте използвали функциите „Не ме интересува“и „Не препоръчвайте канал“и все още ги виждате редовно? Ако е така, не сте единственият, който изпитва този проблем.

Докладът, публикуван в понеделник от Mozilla Foundation, базиран на проучвания и краудсорсинг данни, предполага, че инструменти за обратна връзка като " Бутоните „Не ми харесва това“и „Не препоръчвай канал“всъщност не влияят на препоръките за видеоклипове. Въпреки използването на тези функции, повечето нежелано съдържание все още се изплъзва през тях.

Голямо проучване

Като част от проучването, Mozilla Foundation използва данни от своя собствена добавка за браузър, RegretsReporter, която позволява на потребителите да блокират показването на избрани видеоклипове в препоръките на YouTube. Чрез този плъгин 22 722 души позволиха на Mozilla да следва техните препоръки за филми от края на 2021 г. до юни 2022 г. По този начин е получена информация за 567 милиона препоръки. 2757 потребители са попълнили допълнително създадения от фондацията въпросник

Въпреки че Mozilla Foundation не крие, че респондентите в нейното проучване не са представителна извадка от огромната и разнообразна аудитория на YouTube, около една трета от респондентите признават, че използването на инструментите на YouTube не е повлияло на съдържанието на техните препоръки по всякакъв начин. Един потребител съобщи, че е докладвал за някои видеоклипове като спам или измамно съдържание, което по-късно отново ще се появи в неговите препоръки.

Разочароващи резултати

Благодарение на своето изследване, изследователи от Mozilla Foundation откриха, че отхвърлянето на видеоклип от даден канал като препоръка води до препоръчване на друг видеоклип от същия канал. От друга страна, отхвърлянето на материалите на целия канал от препоръката води до препоръчване на филми от подобни канали. Използването на бутоните „Не ми харесва“и „Не ми харесва“предотвратява съответно само 12% и 11% нежелани препоръки спрямо контролната група. Бутоните „Не препоръчвай канал“и „Премахване от хронологията на гледане“бяха по-ефективни, но все пак само 43% и 29% от времето.

youtube-контроли
youtube-контроли

Опции като „Не се интересувам от това“и „Не препоръчвайте канал“рядко дават желаните резултати в YouTube.

„Чрез нашия анализ на данни установихме, че механизмите, които предоставят контрола върху YouTube в ръцете на потребителите, са недостатъчни като инструменти за предотвратяване на нежелани препоръки.“, казва Mozilla Доклад на фондацията.

Говорителят на YouTube Елена Ернандес вече коментира проучването, критикувайки го.

„Докладът на Mozilla не взема под внимание как всъщност работят нашите системи, така че ни е трудно да споделим много прозрения за това.“, каза Ернандес. „Ние предлагаме на зрителите контрол върху техните препоръки, включително възможността да блокират допълнителни препоръки за филм или канал. Важно е, че нашите контроли не филтрират цели теми или гледни точки, тъй като това може да има отрицателно въздействие върху зрителите. Например, може да създава мехурчета. "

От една страна е ясно - би било лошо, ако потребителите на YouTube са напълно затворени в своите балони. От друга страна, ако гледам видеоклипове за готвене и игри в YouTube, не искам платформата внезапно да препоръча видеоклипове за политика или спорт, а вместо това видеоклипове за готвене и игри от канали, с които не съм имал контакт преди. Има значителна разлика между двете и аз се занимавам с първото редовно.

Е, не е известно, че YouTube слуша и отговаря на потребителски заявки. В края на краищата, не много отдавна, той скри числото лапи надолу подвидеоклипа въпреки техните протести. Така че се съмнявам, че той би подобрил механизмите за препоръчване на филми в отговор на доклада на Mozilla Foundation.

Популярна тема