Не, телевизорите няма да изчезнат от магазините, но Европейският съюз променя разпоредбите

Съдържание:

Не, телевизорите няма да изчезнат от магазините, но Европейският съюз променя разпоредбите
Не, телевизорите няма да изчезнат от магазините, но Европейският съюз променя разпоредбите
Anonim
eu телевизии
eu телевизии

Поляк, спи добре.

Съюзът за цифрова Полша предизвика доста вълнения с обявяването си от 19 септември 2022 г. Вчера и днес повечето технологични медии (и не само) тиражираха заглавия, които нямаха много общо с реалността. По някаква причина се сметна за подходящо да се плашат поляците с Европейския съюз - това е модерно, така че дори не се учудвам. Четох, че ЕС ще забрани телевизора ми, някой друг писа, че през 2023 г. няма да купувам повечето модели 4K телевизори, а друг ас на журналистиката ме попита в заглавието на публикацията си „дали ще трябва да върна телевизора си ". Нека подредим фактите.

Европейският съюз променя разпоредбите

Източникът на объркване е Регламент 2019/2021 на Европейската комисия от 1 октомври 2019 г. Те се отнасят до екодизайна за електронни дисплеи, а Digital Poland Association смята, че на практика това ще спре развитието на модерната 8K технология. Както винаги напоследък, става въпрос за екология и факта, че правото на ЕС не е в крак с динамично променящата се реалност. Изискванията на ЕС за 8K екрани трябва да се основават на щастливи предположения от 2014-2017 г.

"Ограниченията за консумация на енергия за електронни дисплеи с 8K и MicroLED резолюция, представени в регламента на Европейската комисия, са неадекватни на пазарната ситуация. Производителите на телевизори от този тип няма да могат за спазване на установените ограничения" - казва Михал Кановник, президент на Digital Poland Association.

8K телевизори дебютираха на пазара в края на 2018 г., а microLED - през 2022 г. Законодателството на ЕС не е актуализирано с текущото състояние на нещата. Новите, спорни разпоредби трябва да бъдат отложени, докато не бъдат преразгледани сегашните разпоредби. Вероятно ще бъде така и никой не предполага друго. Асоциацията Digital Poland не го прави, която само цитира показателите за изпълнение на изискванията според разделителната способност на телевизорите от групата от анализирани 1281 модела, представени на пазара през 2021 г., и ги изправя пред изискванията, които да се прилагат от март 1, 2023.

Изглежда така:

eu телевизори
eu телевизори

Както можете да видите, всички 8K телевизори не успяха на теста и само определен процент от HD (1080p?) и HD + (4K?) телевизори го издържаха

Тогава от какво да се страхуваме?

Не. Ekokomandoняма да влезе в дома ви и да ви вземе телевизора, дори и да е 100-инчова плазма с абсурдно висока консумация на енергия. Новият закон определя горните граници на консумацията на енергия за панелите, разбити по технологии и разделителни способности. За популярния 55" OLED екран ограничението е например 136 W. Важното е, че говорим за консумация в SDR режим. Например първият край на новия LG OLED55C22LB има консумация на енергия в SDR от 81 W.

Отношението на колегите от някои редакции, които плашат поляците с лошия Европейски съюз в контекста на горепосочения пример, не изисква коментар?

Добре, какво ще кажете за 8K телевизорите?Тук всъщност много устройства не отговарят на предполагаемото ограничение, но в момента това е проблем на производителите, а не на потребителите. 8K телевизорите се купуват от процент от потребителите, съдържание в 8K резолюция не се предлага на пазара. Нещо повече, можете да намерите модели, които попадат в ограниченията, публикувани в приложение II към гореспоменатия регламент.

Какво ще крие бъдещето?

Не знам, но знам едно: трябва да постигнете компромис и със сигурност отстъпки ще бъдат направени както от корпорациите, така и от органите на ЕС. Те трябва.

Производителите на телевизори ще се бранят с ръце и крака срещу новия закон и с времето ще трябва да отговарят на все по-строгите стандарти на ЕС - това е факт. Също така е факт, че разходите за адаптиране на продуктите към новия закон могат и вероятно ще бъдат прехвърлени на потребителя.

Апокалипсисът няма да се случи.

Поне засега.

Популярна тема