Пътните платна светят в тъмното? Тази идея си струва да бъде реализирана

Съдържание:

Пътните платна светят в тъмното? Тази идея си струва да бъде реализирана
Пътните платна светят в тъмното? Тази идея си струва да бъде реализирана
Anonim
път-1
път-1

Току-що тествано в Австралия.

Безопасността на пътя може да бъде подобрена по много начини. Австралийската компания Tarmac Linemarking, занимаваща се с пътно строителство, реши да тества един от по-интересните. Току-що завърши тестовете на километров участък от магистралата, маркиран с ивици, които… светят в тъмното, финансирани от местните власти. Точно!

Разбира се, подобно решение беше тествано преди няколко години в Холандия, но днес едва ли някой си го спомня. Австралийската компания ни напомни колко лесно е малко да модернизираме днешните пътища.

Забележително решение, въпреки потенциалните му недостатъци

Ефектът от маркирането на пътищата със светещи ивици в тъмното е невероятен. Благодарение на такива платна, пътищата изглеждат като пътища от научно-фантастични филми. Тези платна не само изглеждат страхотно, те са много по-видими през нощта и осигуряват по-добро предупреждение за предстоящи кръстовища и завои, отколкото обикновените платна.

Както много други фотолуминесцентни решения, светещи в тъмното ивициабсорбират светлинна енергия през деня. През нощта те го пускат на свой ред - оттук и ефектът на последващото сияние.

начин-2
начин-2

Австралия - пътят е маркиран с ивици, светещи в тъмното.

Според говорител на Tarmac Linemarking, фотолуминесцентните ивици трябва да светят повечето нощи след слънчев ден. Не е ясно как ще работят в облачно време, но тогава ще светят поне в здрача, когато животните, които създават проблеми за шофьорите, като елените, излизат от скривалището си и се приближават до пътищата.

За съжаление, не е известно колко скъпа е фотолуминесцентната боя, необходима за боядисване на светещите в тъмното ивици. Освен това изпълнителите на решението не обясниха въздействието му върху околната среда.

Отговор на специфични нужди

Разбира се, фенерите подобряват видимостта по пътищата много по-добре от светещите в тъмното ивици. При много пътища обаче няма фарове и вероятно никога няма да има, защото изграждането и експлоатацията им ще включва огромни разходи, неадекватни на използването на тези пътища.

Пътищата все по-често се обозначават с ивици, които отразяват светлината от фаровете на автомобилите им към шофьорите, но там, където няма улична лампа и на особено опасни пътища, фотолуминисцентните ленти биха били още по-добро решение. Вероятно би си струвало да маркирате с тях пешеходни пътеки и велосипедни пътеки

Няма да се изненадам, ако никога не видим пътища със светещи в тъмното ивици в Полша. Кой знае, може би ще бъдат използвани поне в Австралия.

Популярна тема